Najmanju zaradu prima 236.000 zaposlenih u Srbiji

Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini

Srbija

25.5.2023 14:23 Autor: Ljiljana Begović 16

Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini
Na drugom ovogodišnjem sastanku predstavnika sindikata, Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Ministarstva finansija odlučeno je da, prema parametrima po kojima se pregovara da li... Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini

Na drugom ovogodišnjem sastanku predstavnika sindikata, Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Ministarstva finansija odlučeno je da, prema parametrima po kojima se pregovara da li će minimalna cena rada biti i za koliko povećana, nema osnova za njenu promenu pre kraja ove godine.

Prema zvaničnim podacima koji su izneti na današnjem sastanku, minimalac u Srbiji prima 236.000 zaposlenih.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković u razgovoru za Biznis.rs kaže da nije postignut dogovor i da predstavnici sindikata, poslodavaca i Ministarstva finansija nisu došli do zajedničkog zaključka.

“Predmet razgovora je vraćen kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici organizacija koje učestvuju u pregovorima. Oni će se sastati početkom sledeće nedelje, gde će odlučiti šta dalje. Na osnovu izlaganja predstavnika vlade, odnosno Ministarstva finansija koje se najviše pita, došli smo do saznanja da možda treba krenuti ranije u odlučivanje o minimalnoj cena rada, ali za narednu godinu”, ističe Atanacković.

Dok sindikati insistiraju da se minimalac poveća ove godine, iz ministarstva kažu da ne postoje pokazatelji koji bi ukazivali da je potrebno ići ka bilo kakvoj promeni u toku 2023.

Foto: Pexels.com

Osnovni parametar prema kome se podiže minimalna cena rada, a to je inflacija, prema predviđanjima za celu ovu godinu iznosiće 12 procenata, a minimalac je već povećan za 14,3 odsto početkom godine.

“Iz ministarstva su rekli da ako poslodavci prihvate povećanje onda će i oni u vladi to prihvatiti, tako da je taj vruć krompir prebačen poslodavcima. Do sada je bila obrnuta situacija, poslodavci su čekali vladin predlog, pa su tražili i neka poreska rasterećenja za privrednike. Takođe, pravno gledano ni zakon ne predviđa promene pre kraja tekuće godine”, navodi naš sagovornik.

Pre današnjeg sastanka sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada taj sindikat tražiti da se ona poveća za drugu polovinu ove godine, umesto da se pregovara za 2024. godinu, a ako tako ne bude, napustiće sastanak.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, predstavnika Unije poslodavaca Srbije u pregovorima, sindikati su na neki način odustali, ali sledi kolegijum na kojem će se doneti konačna odluka.

“Prema svim parametrima i podacima koje je iznelo ministarstvo, ne verujem da će se to ostvariti u ovoj godini. Vanredno razmatranje o povećanju minimalca moguće je samo za narednu godinu, nelogično je da se sada u maju govori o tome što će biti u januaru 2024. Treba sačekati septembar, kako je i zakonom uređeno”, zaključuje Atanacković.

Podsetimo, sindikati su na pregovore o povećanju minimalne cene rada došli da bi tražili povećanje za drugu polovinu ove godine, a ne za 2024. godinu.

Predlog sindikata bio je da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara.

 • jevtić

  25.5.2023 #1 Author

  Sramota!!!

  Odgovori

 • Maky

  25.5.2023 #2 Author

  Godinama nema dogovora… Uzas…

  Odgovori

 • MITAR

  25.5.2023 #3 Author

  Ne cudi me ovakav stav Minidtarstva, a prebacivanje na UPS je samo pokazatelj da u ovoj godini sigurno nece biti povecanja minimalca, a sto se tice SSSS-a svi vec znamo da oni rade u interesu drzave a ne radnika.

  Odgovori

 • SUZI

  25.5.2023 #4 Author

  Ne znam sta reci na ovo!

  Odgovori

 • SHALIMAR

  25.5.2023 #5 Author

  Ma naravno,kakvo povecanje u narednih par godina..

  Odgovori

 • Vale

  26.5.2023 #6 Author

  Drzava ne treba da dozvoli da je ovakvi I sl. zahtevi gradjana, ometaju u njenom, dalje, ubrzanom razvoju I daljem prosperitetu na svim nivoima

  Odgovori

 • SENSEI

  26.5.2023 #7 Author

  Dokle oni mogu ovako da odlažu ovo. Treba njima dati minimalac

  Odgovori

 • MAJA

  26.5.2023 #8 Author

  Prihvatiće

  Odgovori

 • DUSAN

  26.5.2023 #9 Author

  Dok ministarstvo poveća minimalac, min.potrošačka korpa opet poraste preko toga. Igranka bez prestanka. To povećanje minimalca bi bilo znatno brže da gospoda u ministarstvu primaju minimalac.

  Odgovori

 • gagica

  26.5.2023 #10 Author

  Haha da slazem se

  Odgovori

 • Dux011

  26.5.2023 #11 Author

  Ocekivano.

  Odgovori

 • Jj992

  26.5.2023 #12 Author

  Ccc…

  Odgovori

 • MAXMAD

  27.5.2023 #13 Author

  Zar je moguće odbiti faraonsku naredbu.

  Odgovori

 • DOBRILA

  27.5.2023 #14 Author

  Katastrofa..

  Odgovori

 • DUCA

  28.5.2023 #15 Author

  Ministarstvo finansija odlučilo da nema potrebe da se poveća minimalna cena rada? A ima potrebe da se cene svakodnevno povećavaju, i to je postalo sasvim normalno.

  Odgovori

 • Gordana

  5.6.2023 #16 Author

  Nije minimalac svaki mesec 40.000 bude i dosta manji sve zavisi od broja radnih sati.Tri puta godisnje dobijemo po 40.000 a ostalih meseci ispod tog iznosa.Dala bih njima minimalac da vidim kako bi oni ziveli ceo mesec sa tim.Sram ih bilo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...