Najmanju zaradu prima 236.000 zaposlenih u Srbiji

Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini

Srbija

25.5.2023 14:23 Autor: Ljiljana Begović 17

Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini
Na drugom ovogodišnjem sastanku predstavnika sindikata, Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Ministarstva finansija odlučeno je da, prema parametrima po kojima se pregovara da li... Ministarstvo finansija ponovo odbilo predlog za povećanje minimalca u ovoj godini

Na drugom ovogodišnjem sastanku predstavnika sindikata, Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Ministarstva finansija odlučeno je da, prema parametrima po kojima se pregovara da li će minimalna cena rada biti i za koliko povećana, nema osnova za njenu promenu pre kraja ove godine.

Prema zvaničnim podacima koji su izneti na današnjem sastanku, minimalac u Srbiji prima 236.000 zaposlenih.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković u razgovoru za Biznis.rs kaže da nije postignut dogovor i da predstavnici sindikata, poslodavaca i Ministarstva finansija nisu došli do zajedničkog zaključka.

“Predmet razgovora je vraćen kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici organizacija koje učestvuju u pregovorima. Oni će se sastati početkom sledeće nedelje, gde će odlučiti šta dalje. Na osnovu izlaganja predstavnika vlade, odnosno Ministarstva finansija koje se najviše pita, došli smo do saznanja da možda treba krenuti ranije u odlučivanje o minimalnoj cena rada, ali za narednu godinu”, ističe Atanacković.

Dok sindikati insistiraju da se minimalac poveća ove godine, iz ministarstva kažu da ne postoje pokazatelji koji bi ukazivali da je potrebno ići ka bilo kakvoj promeni u toku 2023.

Foto: Pexels.com

Osnovni parametar prema kome se podiže minimalna cena rada, a to je inflacija, prema predviđanjima za celu ovu godinu iznosiće 12 procenata, a minimalac je već povećan za 14,3 odsto početkom godine.

“Iz ministarstva su rekli da ako poslodavci prihvate povećanje onda će i oni u vladi to prihvatiti, tako da je taj vruć krompir prebačen poslodavcima. Do sada je bila obrnuta situacija, poslodavci su čekali vladin predlog, pa su tražili i neka poreska rasterećenja za privrednike. Takođe, pravno gledano ni zakon ne predviđa promene pre kraja tekuće godine”, navodi naš sagovornik.

Pre današnjeg sastanka sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada taj sindikat tražiti da se ona poveća za drugu polovinu ove godine, umesto da se pregovara za 2024. godinu, a ako tako ne bude, napustiće sastanak.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, predstavnika Unije poslodavaca Srbije u pregovorima, sindikati su na neki način odustali, ali sledi kolegijum na kojem će se doneti konačna odluka.

“Prema svim parametrima i podacima koje je iznelo ministarstvo, ne verujem da će se to ostvariti u ovoj godini. Vanredno razmatranje o povećanju minimalca moguće je samo za narednu godinu, nelogično je da se sada u maju govori o tome što će biti u januaru 2024. Treba sačekati septembar, kako je i zakonom uređeno”, zaključuje Atanacković.

Podsetimo, sindikati su na pregovore o povećanju minimalne cene rada došli da bi tražili povećanje za drugu polovinu ove godine, a ne za 2024. godinu.

Predlog sindikata bio je da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara.

  • jevtić

    25.5.2023 #1 Author

    Sramota!!!

    Odgovori

  • Maky

    25.5.2023 #2 Author

    Godinama nema dogovora… Uzas…

    Odgovori

  • MITAR

    25.5.2023 #3 Author

    Ne cudi me ovakav stav Minidtarstva, a prebacivanje na UPS je samo pokazatelj da u ovoj godini sigurno nece biti povecanja minimalca, a sto se tice SSSS-a svi vec znamo da oni rade u interesu drzave a ne radnika.

    Odgovori

  • SUZI

    25.5.2023 #4 Author

    Ne znam sta reci na ovo!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.5.2023 #5 Author

    Ma naravno,kakvo povecanje u narednih par godina..

    Odgovori

  • Vale

    26.5.2023 #6 Author

    Drzava ne treba da dozvoli da je ovakvi I sl. zahtevi gradjana, ometaju u njenom, dalje, ubrzanom razvoju I daljem prosperitetu na svim nivoima

    Odgovori

  • SENSEI

    26.5.2023 #7 Author

    Dokle oni mogu ovako da odlažu ovo. Treba njima dati minimalac

    Odgovori

  • MAJA

    26.5.2023 #8 Author

    Prihvatiće

    Odgovori

  • DUSAN

    26.5.2023 #9 Author

    Dok ministarstvo poveća minimalac, min.potrošačka korpa opet poraste preko toga. Igranka bez prestanka. To povećanje minimalca bi bilo znatno brže da gospoda u ministarstvu primaju minimalac.

    Odgovori

  • gagica

    26.5.2023 #10 Author

    Haha da slazem se

    Odgovori

  • Dux011

    26.5.2023 #11 Author

    Ocekivano.

    Odgovori

  • Jj992

    26.5.2023 #12 Author

    Ccc…

    Odgovori

  • MAXMAD

    27.5.2023 #13 Author

    Zar je moguće odbiti faraonsku naredbu.

    Odgovori

  • DOBRILA

    27.5.2023 #14 Author

    Katastrofa..

    Odgovori

  • DUCA

    28.5.2023 #15 Author

    Ministarstvo finansija odlučilo da nema potrebe da se poveća minimalna cena rada? A ima potrebe da se cene svakodnevno povećavaju, i to je postalo sasvim normalno.

    Odgovori

  • Gordana

    5.6.2023 #16 Author

    Nije minimalac svaki mesec 40.000 bude i dosta manji sve zavisi od broja radnih sati.Tri puta godisnje dobijemo po 40.000 a ostalih meseci ispod tog iznosa.Dala bih njima minimalac da vidim kako bi oni ziveli ceo mesec sa tim.Sram ih bilo

    Odgovori

  • Mara

    25.7.2023 #17 Author

    Molim vas zasto ne povećate minimalac. Ljudi koji rade za minimalac su na ivici egzistencije. Nemam nista protiv penzionera, znam primer otiso u invalicku penziju sa 23 god. staza isto toliko koristi a da ne kazem da je preko veze otiso u penziju i sad ce sa povećanjem da izadje na 45.000din.a volu rep da iscupa. Ja sa minimalcem hranim i skolujem svoje dvoje dece. A da nekazem da radim 15god.na odredjeno vreme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...