Savez samostalnih sindikata Srbije najavio napuštanje sastanka

Sindikati traže da se minimalna cena rada od 1. jula ove godine poveća na 50.000 dinara

Srbija

24.5.2023 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Sindikati traže da se minimalna cena rada od 1. jula ove godine poveća na 50.000 dinara Sindikati traže da se minimalna cena rada od 1. jula ove godine poveća na 50.000 dinara
Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će sutra, u četvrtak, u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada,... Sindikati traže da se minimalna cena rada od 1. jula ove godine poveća na 50.000 dinara

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će sutra, u četvrtak, u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada, taj sindikat tražiti da se ona poveća za drugu polovinu ove godine, umesto da se pregovara za 2024. godinu, a ako tako ne bude, napustiće sastanak.

„SSSS je na pregovore o povećanju minimalne cene rada 19. maja došao da to traži za drugu polovinu ove godine, a ne za 2024. godinu, što je tražilo Ministarstvo finansija. I sutra ćemo tražiti da se razgovara o tom povećaju za drugu polovinu ove godine, a ako pokušaju da nametnu da se o tome razgovara za 2024. godinu, napustićemo satanak“, rekao je Mihajlović agenciji Beta.

Dodao je da su razgovori počeli pošto je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) doneta odluka da se započnu pregovori o povećanju minmalca za drugu polovinu ove godine jer za pregovore za 2024. još nije vreme.

Mihajlović je rekao da je to jedinstven stav SSSS i sindikata UGS „Nezavisnost“.

On je rekao da sindikati traže da se minimalna cena rada sa 40.000 dinara od 1. jula ove godine poveća na 50.000 dinara, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

„U slučaju da ne bude prihvaćen naš zahtev i napustimo sastanak, SES će morati ponovo da zaseda i saopšti kakvu je odluku doneo, povodom početka pregovora o minimalcu“, rekao je Mihajlović.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbje Nebojša Atanacković rekao je da kao zastupnik privrednika „mora da sluša i levu i desnu stranu“, odnosno i one koji su za povećanje minimalca, ali i one koji posluju sa teškoćama i protive se tome, jer su svi podjednako članovi Unije.

 • SHALIMAR

  24.5.2023 #1 Author

  Mislim da je povecanje minimalca na 50.hiljada nemoguca misija..

  Odgovori

 • ELLA

  24.5.2023 #2 Author

  Nažalost i to je premalo da obezbedi osnovnu egzistenciju
  Bar duplo je potrebno za dostojanstvena život

  Odgovori

 • gagica

  26.5.2023 #3 Author

  Bas bih volela da vidim plan mesecnih troskova zivota u okviru 50000.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.