Hrana poskupela za oko 15 odsto, dok su goriva pojeftinila

Inflacija u Sloveniji najniža u poslednjih 12 meseci

EU

1.6.2023 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Sloveniji najniža u poslednjih 12 meseci Inflacija u Sloveniji najniža u poslednjih 12 meseci
Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u maju je bila 8,4 odsto, nakon što je u aprilu iznosila 9,4 procenta. Na to su najviše uticala... Inflacija u Sloveniji najniža u poslednjih 12 meseci

Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u maju je bila 8,4 odsto, nakon što je u aprilu iznosila 9,4 procenta. Na to su najviše uticala poskupljenja hrane, a cene su bile više i na mesečnom nivou, i to za 1,1 odsto, dok je najskuplji bio duvan, objavio je Državni zavod za statistiku Slovenije.

Poskupljenje hrane od 14,7 procenata doprinelo je godišnjoj inflaciji sa 2,3 procentna poena (pp), koja je u maju bila najniža u poslednjih 12 meseci. Među prehrambenim proizvodima najviše je poskupio šećer, za 45,9 odsto. Poskupljenje proizvoda i usluga za rekreaciju i kulturu za 7,7 procenata doprinelo je sa 0,8 pp, prenosi SeeBiz.

Poskupljenje električne energije za 24 procenta, kao i stambenih proizvoda i usluga za 8,9 odsto, dodalo je po 0,7 pp. Za 0,6 pp porasle su cene u grupama: zdravstvo (za 10,6 procenata), restorani i hoteli (za 8,8 odsto), i ostala dobra i usluge (za 7,8 procenata).

S druge strane, pojeftinjenje tečnih goriva (za 24,4 odsto), dizela (za 14,6 procenata) i benzina (za 10,2 odsto) smanjilo je inflaciju za 0,9 pp.

U godinu dana robe su u proseku poskupele za 8,4 procenta, a cene usluga za 8,3 odsto. Roba dnevne potrošnje skuplja je za deset procenata, polutrajna roba za 5,5 odsto, a trajna roba za 4,9 procenata.

Na mesečnu inflaciju najviše je uticalo poskupljenje duvana (za 4,5 odsto), zatim poskupljenja prazničnih aranžmana (za 4,2 procenta) i hrane (za 1,1 odsto). Svaka od tih grupacija povećala je inflaciju za 0,2 pp.

Porast od po 0,1 pp rezultat je poskupljenja toplinske energije (za 8,4 procenta), odvoza otpada (5,2 odsto), odeće (za 1,9 procenata) i ugostiteljskih usluga (za 1,1 procenat), kao i poskupljenja u zdravstvu (za 0,9 odsto).

U poslednjih mesec dana nije bilo značajnijih sniženja cena.

Godišnji rast cena, meren harmoniziranim indeksom potrošačkih cena, u maju je iznosio 8,1 procenat, prethodnog maja 8,7 odsto. Mesečni rast cena bio je 0,9 procenata.

Cene usluga u proseku su na godišnjem nivou bile više za 8,2 odsto, a cene roba za 7,9 procenata. Roba dnevne potrošnje poskupela je za 9,7 odsto, polutrajna roba za 5,6 procenata, a trajna roba za 3,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...