Jačanje prodaje automobila i građevinske industrije

Slovenija zabeležila privredni rast u prvom kvartalu, procena od jedan odsto

Region

26.4.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovenija zabeležila privredni rast u prvom kvartalu, procena od jedan odsto Slovenija zabeležila privredni rast u prvom kvartalu, procena od jedan odsto
Ekonomski pokazatelji za prvi kvartal ove godine pokazuju ohrabrujući rast privredne aktivnosti u evrozoni, a slični trendovi beleže se i u Sloveniji. Pored visoke... Slovenija zabeležila privredni rast u prvom kvartalu, procena od jedan odsto

Ekonomski pokazatelji za prvi kvartal ove godine pokazuju ohrabrujući rast privredne aktivnosti u evrozoni, a slični trendovi beleže se i u Sloveniji. Pored visoke potrošnje, bazna inflacija nastavlja da raste, dostupnost radnika na tržištu rada se smanjuje, a povećanje minimalne zarade uveliko je povećalo rast mase zarada, napominje Banka Slovenije.

U Sloveniji je privredni rast u prvom kvartalu i dalje uglavnom bio rezultat aktivnosti na domaćem tržištu, pri čemu je sve izraženija građevinska industrija, gde Banka Slovenije pored planiranih državnih investicija očekuje dalji rast. Potražnja je ostala jaka za netrgovinskim uslugama, a prodaja automobila je ojačala kako su se lanci snabdevanja normalizovali.

Smanjen je obim prodaje u mnogim drugim segmentima trgovine, uz visok rast cena hrane, posebno u trgovini namirnicama, piše Banka Slovenije u aprilskom izdanju Makroekonomskih trendova, prenosi Seebiz.

Prema oceni centralne banke, Slovenija bi u prvom kvartalu ove godine mogla da ostvari privredni rast od jedan odsto. Statistički zavod Republike Slovenije će prvu procenu objaviti 16. maja.

rast
Foto: Pixabay / Mediamodifier

Poverenje u privredu se postepeno pogoršavalo u prvom kvartalu, sa slabim realnim izvozom robe. Zbog visokih cena struje i gasa, proizvodnja u energetski intenzivnim industrijama nastavila je da opada.

Tržište rada je i dalje zategnuto. Međugodišnji rast broja zaposlenih postepeno se smanjuje, ali ostaje iznad dugogodišnjeg proseka, a usporava se i očekivana zaposlenost, napominje Banka Slovenije. Dok broj registrovanih nezaposlenih nastavlja da se smanjuje, nedostatak radnika na domaćem tržištu rada i dalje je visok, zbog čega nastavlja da raste zapošljavanje stranih državljana.

Zbog visokog rasta minimalne zarade, međugodišnji rast prosečne bruto zarade u januaru bio je znatno veći, što se, uz nastavak rasta zaposlenosti, odrazilo i na ubrzanje rasta bruto zarade od 13,4 odsto. Istovremeno, ankete pokazuju visoka očekivanja zaposlenih u pogledu ovogodišnjeg rasta zarada.

Inflacija u Sloveniji u martu skočila je na 10,4 odsto, što je uglavnom rezultat baznog efekta zbog jeftinije struje u periodu od marta do maja 2022. Bez nje bi inflacija u martu iznosila 8,7 odsto, ocenjuje Banka Slovenije. Rast cena hrane i bazna inflacija nastavljaju da jačaju – hrana bez alkohola i duvana bila je skuplja za 19,4 odsto nego godinu dana ranije, najviše od 2000. godine, a bazna inflacija je ubrzala na 7,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...