Inflacija počinje da usporava

Ulja i masti u EU poskupele više od 20 odsto

AgrobiznisEUPoslovanje

8.5.2023 17:13 Autor: Julijana Vincan 4

Ulja i masti u EU poskupele više od 20 odsto Ulja i masti u EU poskupele više od 20 odsto
Nakon značajnih poskupljenja tokom 2022. godine, cene hrane nastavile su da rastu i u prvom kvartalu 2023. Među proizvodima koji su značajno poskupeli nalaze... Ulja i masti u EU poskupele više od 20 odsto

Nakon značajnih poskupljenja tokom 2022. godine, cene hrane nastavile su da rastu i u prvom kvartalu 2023. Među proizvodima koji su značajno poskupeli nalaze se i ulja i masti. Podaci za mart ove godine pokazuju da je cena u EU bila u proseku za 23 odsto viša nego u istom mesecu prošle godine.

Vrhunac godišnje stope rasta dogodio se u decembru 2022. godine, kada je zabeleženo povećanje od 32 odsto u poređenju sa istim mesecom 2021. Ipak, ove brojke ukazuju na smanjenje od devet procentnih poena (pp) tokom prva tri meseca ove godine, pa je zaključak da rast cena ulja i masti počinje da usporava.

Poređenja radi, ulja i masti poskupele su u periodu od marta 2021. do marta 2022. godine za 18 odsto, dok je međugodišnji rast cena od marta 2020. do marta 2021. bio svega jedan procenat.

Izvor: Eurostat

U martu ove godine skoro sve zemlje EU prijavile su povećanje cena ulja i masti u odnosu na isti mesec lane, a u tome prednjači Mađarska sa rastom od 33 odsto na godišnjem nivou. Slede Danska sa poskupljenjem od 32 procenta i Belgija u kojoj su cene porasle 31 odsto.

Nasuprot njima, najmanji rast cena u EU imale su Hrvatska (šest procenata), Austrija (12 odsto) i Češka (16 procenata), dok je Bugarska jedina zemlja u kojoj su cene ulja i masti pale, i to za jedan odsto.

U kategoriju ulja i masti spadaju maslac i proizvodi od maslaca, margarin i druge biljne masti, jestiva ulja i životinjske masti, naglašeno je u izveštaju Eurostata.

Izvor: Eurostat

Ograničena cena suncokretovog ulja u Srbiji

Vlada Srbije je u oktobru prošle godine donela odluku o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, a koje se tiču jestivog suncokretovog ulja.

Po ovoj odluci, od 21. oktobra 2022. godine maksimalna maloprodajna cena jestivog suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra ne sme da prelazi 219,99 dinara.

Cene ulja i masti su u martu ove godine u odnosu na isti mesec prošle porasle za 23,8 odsto, dok su u odnosu na februar skočile za 1,3 procenta, vidi se iz Indeksa potrošačkih cena RZS-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...