U Veroni počinje sajam Vinitaly

Izvoz vina iz Italije porastao za 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu

BiznisEUTurizam

3.4.2023 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Izvoz vina iz Italije porastao za 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu Izvoz vina iz Italije porastao za 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu
Italija je prošle godine izvezla vina u vrednosti od 7,9 milijardi evra, što je 9,8 odsto više nego godinu dana ranije i ujedno najviša... Izvoz vina iz Italije porastao za 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu

Italija je prošle godine izvezla vina u vrednosti od 7,9 milijardi evra, što je 9,8 odsto više nego godinu dana ranije i ujedno najviša količina zabeležena do sada, navodi austrijska medijska agencija APA, pozivajući se na podatke Udruženja italijanskih vinara (UIV).

Italijanski vinari su najviše vina izvozili u Sjedinjene Američke Države (SAD), Nemačku, Veliku Britaniju i Kanadu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Povećanju izvoza najviše je doprineo izvoz iz regije Venecija, koji je viši za 13,4 odsto i iznosi 2,8 milijardi evra. Nakon nje, dobre izvozne rezultate imale su i regije Pijemonta i Toskane.

U Italiji vinski sektor ostvaruje godišnji promet od 31,3 milijarde evra i zapošljava 870.000 ljudi. Izvoz italijanskog vina porastao je 79 odsto u periodu od 12 godina.

Francuska je prošle godine bila najveći izvoznik vina u svetu. Ukupna vrednost izvoza vina iz ove zemlje iznosila je 12,3 milijarde evra.

U italijanskoj Veroni počinje jedan od najpopularnijih sajmova vina na svijetu Vinitaly. Na sajmu će se predstaviti više od 4.000 izlagača, a organizatori očekuju 150.000 posetilaca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...