Najproblematičnije je privući seniore

Kompanije u EU i u Srbiji sve teže dolaze do IKT stručnjaka

Bolji posaoEUHi-tech

13.7.2023 11:35 Autor: Julijana Vincan 0

Kompanije u EU i u Srbiji sve teže dolaze do IKT stručnjaka Kompanije u EU i u Srbiji sve teže dolaze do IKT stručnjaka
Informacione i komunikacione tehnologije (IKT) brzo su postale bitan deo funkcionisanja preduzeća. Sa novim složenim tehnologijama i naprednijim korišćenjem interneta, kompanijama su neophodni kvalifikovani... Kompanije u EU i u Srbiji sve teže dolaze do IKT stručnjaka

Informacione i komunikacione tehnologije (IKT) brzo su postale bitan deo funkcionisanja preduzeća. Sa novim složenim tehnologijama i naprednijim korišćenjem interneta, kompanijama su neophodni kvalifikovani IKT specijalisti, koji će se prilagoditi digitalnom okruženju, snalazeći se u brojnim podacima.

Skoro svako deseto preduzeće u Evropskoj uniji prijavilo je da je 2021. godine regrutovalo ili pokušavalo da regrutuje IKT stručnjake, dok se 62,8 procenata tih kompanija susrelo sa poteškoćama da popuni ta upražnjena radna mesta.

Kada se uzme u obzir veličina preduzeća, udeo firmi koje su regrutovale ili pokušale da regrutuju IKT specijaliste, ali su imale poteškoće da u tim procesima, bila je znatno veća među velikim kompanijama (72,2 odsto). Ipak, udeo je bio visok i među srednjim preduzećima (63,7 procenata), i malim firmama (59,9 odsto).

Izvor: Eurostat

Među članicama EU je više od tri četvrtine preduzeća koja su angažovala ili pokušala da angažuju IKT specijaliste imalo poteškoća u popunjavanju radnih mesta za IKT. U Sloveniji se sa tim suočilo 78 odsto kompanija, Češkoj 77 procenata, a u Nemačkoj 76,6 odsto. Značajni udeo takvih preduzeća imali su i Luksemburg (70,9 procenata) i Holandija (70,4 odsto).

Sa ovim problemima najmanje su se susretale kompanije u Španiji (32,8 procenata), Bugarskoj (46 odstos), Poljskoj (46,5 procenata), Slovačkoj (51,4 odsto) i Kipru (54,5 procenata).

Poteškoće sa kojima su se preduzeća susretala kada su pokušavala da angažuju stručnjake za IKT su nedostatak aplikacija, nedostatak relevantnih kvalifikacija i iskustva, kao i očekivanja veoma visokih plata.

Izvor: Eurostat

IT tržište u Srbiji trebalo bi da ima do 150.000 stručnjaka

Prema rečima menadžera za odnose sa javnošću sajta za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs Marka Vučetića otprilike slična situacija je i kod nas u odnosu na EU. Odnosno, on je u razgovoru za Biznis.rs istakao da je domaće tržište, što se IT stručnjaka tiče, prilično deficitarno, pa čak i tokom krize kompanije imaju problema da nađu dobre IKT specijaliste.

„IT tržište u Srbiji broji negde između 80.000 i 100.000 stručnjaka, što zvuči kao veliki broj. Ipak, ono što su bile neke indicije pre ove krize, a to je pokazalo jedno istraživanje, jeste da mi treba na našem tržištu da imamo između 125.000 i 150.000 stručnjaka“, naglasio je naš sagovornik.

Kada se govori o tome da li kompanije imaju nekih ozbiljnih problema jer im nedostaju IT stručnjaci, Vučetić kaže da imaju pogotovo jer ne mogu da dođu do senior stručnjaka, i oni su najteži za privlačenje.

„Mnogo kompanija vuče određene poteze da bi ih podstakle da se zaposle na njih poput naglog podizanja plata, ulaganja u brend poslodavca (employer branding) i ljudske resurse (HR), zatim ulaganje u marketing, beneficije, itd“, navodi naš sagovornik.

Na sajtu za zapošljavanje IT stručnjaka Hello World čak 30 odsto oglasa namenjeno je seniorima, a te pozicije se ređe zatvaraju u odnosu na sve ostale. Vučetić je istakao da je uvek najlakše da se dođe do juniora, malo lakše do mediora, dok su seniori poprilično teški za privlačenje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...