Predsednica ECB izrazila optimizam

Lagard: Inflacija u evrozoni približava se cilju

BankeEU

31.7.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lagard: Inflacija u evrozoni približava se cilju Lagard: Inflacija u evrozoni približava se cilju
Inflacija u evrozoni približava se ciljanoj vrednosti od dva odsto posle napretka koji je postignut zahvaljujući monetarnim meramna, ocenila je predsednica Evropske centralne banke... Lagard: Inflacija u evrozoni približava se cilju

Inflacija u evrozoni približava se ciljanoj vrednosti od dva odsto posle napretka koji je postignut zahvaljujući monetarnim meramna, ocenila je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde).

„Očigledno je da je monetarna politika počela da utiče na snižavanje inflacije. To se vidi i po kreditnim ciframa i po kamatnim stopama. To znaju građani, a vidi se i po obimu kredita koji su u padu, kao i po potražnji kompanija za kreditima“, rekla je Lagard, prenosi N1, pozivajući se na francuski Figaro.

On je istakla da se to vidi u ekonomiji, nekretninama i investicijama. Govoreći o spekulacijama da će od septembra ECB pauzirati povećanje kamatnih stopa, Lagard je navela da će možda doći do još jednog povećanja kamatnih stopa, ili možda do pauze.

„Pauza, bez obzira na to da li će biti u septembru ili kasnije, ne bi nužno bila konačna“, kazala je predsednica ECB podsećajući da bi to zahtevalo „održivo smanjenje inflacije do cilja“ od dva odsto.

Rast cena u evrozoni usporen je poslednjih meseci, dok je ECB višestruko povisila kamatne stope u poslednjih godinu dana kako bi usporila inflaciju koja je u junu bila 5,5 odsto na godišnjem nivou. ECB povisila je prošle nedelje ključne kamatne stope za 0,25 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...