Predsednica ECB opet upozorila da borba protiv inflacije nije završena

Lagard odbacila očekivanja o prolećnom smanjenju kamatnih stopa

BankeEU

22.11.2023 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 3

Lagard odbacila očekivanja o prolećnom smanjenju kamatnih stopa Lagard odbacila očekivanja o prolećnom smanjenju kamatnih stopa
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je još jednom da je prerano da „počne da se proglašava pobeda“ u nastojanju... Lagard odbacila očekivanja o prolećnom smanjenju kamatnih stopa

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je još jednom da je prerano da „počne da se proglašava pobeda“ u nastojanju ECB da ukroti inflaciju, pozivajući one koji određuju stopa i tržišta da „daju malo vremena“ da vide koliko brzo će delovati dezinflatorne sile.

Nakon povećanja kamatnih stopa za 4,5 procenata u proteklih više od godinu dana, kreatori politike evrozone su na svom oktobarskom sastanku o politici ostavili na čekanju troškove zaduživanja, a očekuje se da će to učiniti ponovo u decembru, prenosi Financial Times.

Ove pauze i slab rast privrede evrozone podigli su očekivanja da bi troškovi zaduživanja mogli da budu niži, a investitori se klade sa bi ECB mogla da počne sa smanjivanjem kamatnih stopa već u aprilu. Lagard je odbacila tržišne opklade, navodeći da je ECB u fazi ciklusa politike koju je opisala ja pažljivu i fokusiranu.

„Da li smo završili? Ne. Pred nama je još putovanja“, rekla je Lagard na skupu koji je organizovalo nemačko Ministarstvo finansija u Berlinu. Ona je ocenila da će inflacija u evrozoni verovatno blago porasti u narednim mesecima nakon usporavanja na 2,9 odsto u oktobru, sa rekordnih 10,6 odsto godinu dana ranije.

Govoreći na istom događaju, nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) istakao je važnost održavanja „discipline fiskalne politike“ kako bi se smanjila inflacija. Odgovarajući na primedbe predsednice ECB, on je upozorio da bi visoki troškovi pozajmljivanja povećali „probleme održivosti duga“ za prezadužene zemlje.

Lagard je ranije ovog meseca rekla je da su razgovori o smanjenju kamatnih stopa preuranjeni i da će onee za sada ostati na visokom nivou. ECB očekuje da će se inflacija vratiti u ciljani okvir od dva odsto 2025. godine.

  • SHALIMAR

    22.11.2023 #1 Author

    Pitanje je sta ce se sve izdesavati do 2025 godine..

    Odgovori

  • tamara71

    22.11.2023 #2 Author

    Kamate spustaju kada nezaposlenost krene da skace, steta je nacinjena i nema nazad

    Odgovori

  • SUNCICA

    26.11.2023 #3 Author

    Tesko je ,svuda je inflacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...