LONDON SPREMAN NA BREXIT BEZ DOGOVORA Trgovina sa EU pod uslovima koji važe za Australiju

EUSvetVesti

8.7.2020 10:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

LONDON SPREMAN NA BREXIT BEZ DOGOVORA Trgovina sa EU pod uslovima koji važe za Australiju LONDON SPREMAN NA BREXIT BEZ DOGOVORA Trgovina sa EU pod uslovima koji važe za Australiju
Velika Britanija spremna je da napusti Evropsku uniju i da sa njom ima istovetne trgovinske uslove koje ima Australija, ukoliko ne bude postignut dogovor... LONDON SPREMAN NA BREXIT BEZ DOGOVORA Trgovina sa EU pod uslovima koji važe za Australiju

Velika Britanija spremna je da napusti Evropsku uniju i da sa njom ima istovetne trgovinske uslove koje ima Australija, ukoliko ne bude postignut dogovor o budućem trgovinskom sporazumu, rekao je britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Povodom budućeg odnosa, premijer je istakao da je Britanija posvećena napornom radu na pronalaženju razumnog ranog sporazuma u procesu intenzivnih razgovora“, rekla je portparolka britanske vlade, prenosi Tanjug.

Džonson je naveo i da će Britanija biti spremna da napusti period tranzicije pod uslovima koje ima Australija, ako ne bude mogla da postigne sporazum. Australija nema sveobuhvatan trgovinski sporazum sa EU. Veći deo trgovinskog sporazuma EU i Australije uređen je prema pravilima Svetske trgovinske organizacije, sa konkretnim sporazumima za određenu robu.

Angela Merkel najavila je prošle nedelje mogući neuspeh pregovora sa Londonom, odnosno Brexit bez dogovora. Ona je tom prilikom u obraćanju poslanicima Bundestaga navela da su pregovori ubrzani kako bi dogovor bio postignut do jeseni, da bi mogao biti ratifikovan do kraja godine. Prema njenim rečima dosadašnji napredak u pregovorima bio je minimalan.

Merkel je istakla da će nastaviti da se zalaže za dobro rešenje, ali da se EU mora pripremiti za slučaj propasti pregovora. Brisel i London započeli su prošlog ponedeljka petonedeljne intenzivne pregovore o uređenju međusobnih odnosa nakon izlaska Velike Britanije iz EU, a Nemačka je 1. jula preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...