Naftni gigant se oglasio povodom dogovora vladajućih stranaka o derogaciji uvoza ruske nafte

Lukoil upozorava na moguću obustavu proizvodnje u Bugarskoj

EUU fokusu

22.11.2023 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lukoil upozorava na moguću obustavu proizvodnje u Bugarskoj Lukoil upozorava na moguću obustavu proizvodnje u Bugarskoj
Ukidanje od 1. januara 2024. kvota za izvoz naftnih derivata koji se ne mogu prodavati na bugarskom tržištu zapravo je jednako ukidanju derogacije od... Lukoil upozorava na moguću obustavu proizvodnje u Bugarskoj

Ukidanje od 1. januara 2024. kvota za izvoz naftnih derivata koji se ne mogu prodavati na bugarskom tržištu zapravo je jednako ukidanju derogacije od decembra 2023, navodi Lukoil Neftohim Burgas u stavu povodom dogovora vladajućih stranaka o derogaciji uvoza ruske nafte.

PP-DB, GERB-SDS i MRF dogovorili su se da će se od 1. januara 2024. suspendovati kvote za izvoz ruskih naftnih derivata, a od 1. marta prestati derogacija, piše Seebiz.

Prema rafineriji, blokiranje izvoza dovešće do brzog prepunjavanja skladišta, kao i do prisilnog zaustavljanja proizvodnje. A to Lukoil može dovesti u uslove povećanog tehnološkog i logističkog rizika i ugroziti snabdevanje bugarskog tržišta gorivima.

To je razlog zašto je Lukoil pozvao na dijalog s institucijama kako bi se pronašlo „izvodljivo rešenje bez rizika“.

U međuvremenu je ministar finansija Asen Vasiljev opovrgao tvrdnje da je preko rafinerije u Rusiju otišla gotovo milijarda bugarskih leva.

„Porez na dobit koji će Lukoil platiti ove godine je oko 400 miliona leva, a dobit koju će ostvariti je oko 600–650 miliona leva. Odnosno 250 miliona leva je dobit koju ne uzimamo u bugarsku kasu“, rekao je za BNT .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...