U očekivanju da OPEC+ postavi proizvodne ciljeve za 2024.

Rusija smanjila morski izvoz nafte na najniži nivo od avgusta

SvetVesti

21.11.2023 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rusija smanjila morski izvoz nafte na najniži nivo od avgusta Rusija smanjila morski izvoz nafte na najniži nivo od avgusta
Tokom nedelje do 19. novembra, Rusija je smanjila izvoz nafte morem na 2,7 miliona barela dnevno uoči ministarskog sastanka OPEC+ 26. novembra. To je... Rusija smanjila morski izvoz nafte na najniži nivo od avgusta

Tokom nedelje do 19. novembra, Rusija je smanjila izvoz nafte morem na 2,7 miliona barela dnevno uoči ministarskog sastanka OPEC+ 26. novembra. To je najniža vrednost od avgusta. U odnosu na prethodnu nedelju, nivo izvoza morem smanjen je za 580.000 barela dnevno, prema podacima o saobraćaju teretnih plovila.

Sastanak ministara energetike zemalja članica OPEC+ biće održan u Beču i biće usmeren na to kako odgovoriti na slabljenje izgleda tržišta nafte. Takođe se očekuje da OPEC+ postavi proizvodne ciljeve za 2024. godinu, prenosi Komersant, pozivajući se na Bloomberg.

Prema pomenutim podacima, prosečan obim izvoza ruske nafte za četiri nedelje do 19. novembra, manje je promenljiv i iznnosi 3,23 miliona barela dnevno. To je oko 200.000 barela dnevno nego u periodu pre 12. novembra i najmanje u poslednjih osam nedelja.

Analizirani podaci ne uzimaju u obzir isporuke kazahstanske nafte KEBCO, a ti tereti ne podležu sankcijama EU. Izvori navode da se kazahstanska nafta meša sa ruskom naftom kako bi se stvorila jedinstvena tekućina za izvoz.

Rusija je za četiri nedelje pre 19. novembra najviše nafte morskim putem isporučila Kini, oko 1,19 miliona barela dnevno, i Indiji milion barela dnevno. U proračunima nisu uzete u obzir isporuke od oko 510.000 barela dnevno koje su išle preko Sueca ili južnokerejske luke Josa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *