Istraživanje portala Biznis.rs: Horizon EU i MSP kompanije iz Srbije i Evrope (2)

Mala i srednja preduzeća u EU za tri godine dobila 6,6 milijardi evra za inovacije

AnalizaBolji posaoEUInovacijeInvesticije

22.9.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 1

Mala i srednja preduzeća u EU za tri godine dobila 6,6 milijardi evra za inovacije Mala i srednja preduzeća u EU za tri godine dobila 6,6 milijardi evra za inovacije
Program Horizon Europe je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije za period od 2021. do 2027. godine. Glavni cilj programa je podrška... Mala i srednja preduzeća u EU za tri godine dobila 6,6 milijardi evra za inovacije

Program Horizon Europe je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije za period od 2021. do 2027. godine. Glavni cilj programa je podrška istraživačkim i inovacionim aktivnostima sa fokusom na ključne izazove kao što su klimatske promene, digitalna transformacija, održivost i jačanje evropske konkurentnosti na globalnom tržištu

Učešće malih i srednjih preduzeća (MSP) je ključno za uspeh ovog programa jer ona predstavljaju jedan od glavnih pokretača inovacija, fleksibilnosti i ekonomskog rasta.

Ciljevi Horizon Europe su podrška inovativnim idejama MSP sektora koje mogu da doprinesu razvoju novih proizvoda, usluga i tehnologija, kao i povećanje konkurentnosti MSP kroz pristup međunarodnim mrežama, partnerstvima i istraživačkim zajednicama. Takođe, ciljevi obuhvataju i omogućavanje malim i srednjim preduzećima da pristupe finansiranju za razvoj visokorizičnih i visokotehnoloških projekata, ali i podsticaj saradnje između MSP, akademskih institucija, industrije i istraživačkih centara.

Specifični instrumenti podrške MSP u okviru programa Horizon Europe su sledeći:

1. EIC Accelerator: Evropski savet za inovacije (EIC) Accelerator je ključni instrument namenjen MSP koja razvijaju visokoinovativne projekte sa velikim tržišnim potencijalom. Ovaj instrument pruža finansijsku podršku u obliku grantova i kapitalnih ulaganja. MSP koja apliciraju za EIC Accelerator često su usmerena na razvoj disruptivnih tehnologija u oblastima kao što su veštačka inteligencija, biotehnologija, zelene tehnologije i digitalne inovacije.

2. Klasterske inicijative: Mala i srednja preduzeća često učestvuju u projektima koji se realizuju u okviru tematskih klastera unutar Horizon Europe. Ovi klasteri fokusirani su na određene društvene izazove, kao što su zdravstvo, klimatske promene i digitalizacija. MSP imaju priliku da doprinesu svojim inovacijama i steknu finansijsku podršku za razvoj proizvoda i usluga koje će rešavati konkretne izazove unutar ovih oblasti.

3. Mreže za inovacije i zajedničke platforme: Program omogućava MSP da učestvuju u panevropskim istraživačkim mrežama i partnerstvima. Ove mreže omogućavaju saradnju sa većim istraživačkim institucijama i velikim industrijskim partnerima, što dodatno ojačava kapacitete MSP i omogućava im pristup novim tržištima i tehnologijama.

Foto: Pixabay

Mala i srednja preduzeća su do sada dobila značajnu finansijsku podršku za razvoj inovacija. Prema dostupnim podacima, procenat sredstava namenjenih MSP u okviru Horizon Europe iznosi između 15 i 20 odsto, što im omogućava značajan doprinos razvoju evropske ekonomije bazirane na inovacijama. Zahvaljujući učešću u Horizon Europe, MSP iz različitih sektora uspešno su razvila nove proizvode i tehnologije koje su postale konkurentne na međunarodnom tržištu.

Takođe, MSP imaju ključnu ulogu u razvoju inovativnih rešenja koja doprinose evropskoj strategiji zelene tranzicije i digitalizacije. Mnoge firme su iskoristile sredstva iz Horizon Europe kako bi razvile projekte koji direktno doprinose smanjenju emisija CO2, optimizaciji resursa i poboljšanju energetske efikasnosti.

U prve tri godine programa mala i srednja preduzeća u Evropskoj uniji dobila su 6,6 milijardi evra. Ova cifra uključuje 5,33 milijarde evra grantova (17,3 odsto svih grantova).

Mala i srednja preduzeća (MSP) u okviru programa Horizon Europe koncentrisana su u sektorima intenzivnog razvoja, poput naučnih i tehničkih aktivnosti, proizvodnje i informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

Najveće ekonomije EU imaju i najviše učesnika Horizon Europe MSP. Prvih pet zemalja su Nemačka, Španija, Italija, Francuska i Holandija, a svaka od ovih država ima više od 500 malih i srednjih preduzeća-učesnika.

Dve trećine firmi u projektu (67,8 odsto) dolazi iz 12 članica EU.

Preostale „zemlje širenja“ – odnosno 13 država članica EU koje su se pridružile u poslednjih 20 godina, plus Grčka i Portugal – dom su za samo 18,2 odsto svih malih i srednjih preduzeća u programu. Dve zemlje sa najboljim učinkom u ovoj grupi su Grčka (367) i Portugal (176).

Kada je reč o zemljama iz kojih dolaze MSP, najviše finansirane zemlje su Francuska, Španija i Nemačka.

Francuski entiteti su primili više od 310 miliona evra u kapitalu, što je skoro duplo više nego bilo koja druga zemlja. Ovo je dovoljno da se prestignu u ukupnom rangu Španija (prva po grantovima, ali tek šesta po kapitalu) i Nemačka (druga po oba aspekta).

Jasno je da jača koncentracija i inovativna orijentacija Horizon Europe finansiranja koristi malim i srednjim preduzećima iz nekih država članica više nego drugim. Italijanska MSP dobila su samo 29 miliona evra u investicije EIC fonda, što je manje od zemalja poput Švedske, Danske ili Finske. Grčka, koja ima više od 360 malih i srednjih preduzeća koja učestvuju u Horizon Europe, još nije primila nijedno ulaganje u kapital EU.

„Stope uspeha MSP prijava za program su znatno poboljšane u poređenju sa prošlošću, a to se lako može videti i na nivou zemlje“, navodi se u izveštaju.

Slovenija, koja je nekada imala jednu od najnižih stopa uspeha MSP u Horizon 2020, sada ima drugi najbolji rezultat (rast od skoro15 procentnih poena), odmah iza Belgije, koja je takođe bila na vrhu liste u Horizon 2020. Drugo najveće povećanje je zabeleženo u Finskoj (+13,9 pp).

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Srpska mala i srednja preduzeća mogu da dobiju i više od 200.000 evra podrške, ali se ustručavaju da koriste Horizon Europe program

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.