Posledice zatvaranja nuklearki i prestanka isporuka gasa iz Rusije

Malo verovatan oporavak nemačke industrije od energetske krize

BiznisEU

10.4.2024 13:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

Malo verovatan oporavak nemačke industrije od energetske krize Malo verovatan oporavak nemačke industrije od energetske krize
Nemačka industrija verovatno se neće oporaviti na nivoe pre rata u Ukrajini jer su visoke cene uvoznog tečnog prirodnog gasa stavile najveću evropsku ekonomiju... Malo verovatan oporavak nemačke industrije od energetske krize

Nemačka industrija verovatno se neće oporaviti na nivoe pre rata u Ukrajini jer su visoke cene uvoznog tečnog prirodnog gasa stavile najveću evropsku ekonomiju u „nezgodan položaj“, upozorio je šef jedne od vodećih nemačkih energetskih kompanija RWE.

„Cene gasa u kontinentalnoj Evropi, posebno u Nemačkoj, sada su strukturalno više, jer zavise od uvoza tečnog prirodnog gasa (TPG). Nemačka industrija je u nepovoljnom položaju“, rekao je Markus Kreber, izvršni direktor kompanije RWE, prenosi Financial Times.

Kreberov komentar došao je u trenutku kada su evropske cene gasa pale za oko 90 odsto u odnosu na rekordne nivoe iz 2022. godine i kratko su dostigle nivoe viđene pre energetske krize, što izaziva pitanja o tome u kojoj meri će industrijska potražnja oporaviti.

Međutim, uprkos oštrom padu cena na tržištu gasa, evropski benchmark je iznad proseka vrednosti pre krize i gotovo za dve trećine viši nego u isto vreme 2019. godine, prema podacima agencije za cene roba Argus.

Nemačka se odrekla snabdevanja prirodnim gasom iz Rusije nakon početka rata u Ukrajinu. Ponavljajući kritike zbog energetske politike zemlje, Kreber je rekao da je odluka tadašnje kancelarke Angele Merkel iz 2011. godine da zatvori nuklearne elektrane bez zamene goriva drugim energetskim izvorom, osim ruskog gasa, bila „greška“.

On je ocenio da će se dogoditi izvestan strukturni oporavak, ali da je značajno strukturno smanjenje potražnje u energetski intenzivnim industrijama neizbežno.

  • LENA

    20.4.2024 #1 Author

    Oporavak nemačke industrije će biti izazovan zbog visokih cena uvoznog gasa, postavljajući je u nepovoljan položaj.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...