MILIONI GRAĐANA EU NEMAJU UŠTEĐEVINU Čak 69 odsto Hrvata ne bi preživelo ni dva meseca bez prihoda

EUVesti

12.8.2020 13:55 Autor: Julijana Vincan 1

MILIONI GRAĐANA EU NEMAJU UŠTEĐEVINU Čak 69 odsto Hrvata ne bi preživelo ni dva meseca bez prihoda MILIONI GRAĐANA EU NEMAJU UŠTEĐEVINU Čak 69 odsto Hrvata ne bi preživelo ni dva meseca bez prihoda
Istraživanje Instituta Bruegel iz Brisela pokazalo je da milioni građana Evropske unije ne bi mogli da prežive ni dva meseca bez prihoda. Bez pomoći... MILIONI GRAĐANA EU NEMAJU UŠTEĐEVINU Čak 69 odsto Hrvata ne bi preživelo ni dva meseca bez prihoda

Istraživanje Instituta Bruegel iz Brisela pokazalo je da milioni građana Evropske unije ne bi mogli da prežive ni dva meseca bez prihoda. Bez pomoći države ne bi mogli da podmire osnovne životne troškove, jer nemaju dovoljnu količinu ušteđevine.

Najteža situacija je u Hrvatskoj, gde 18 odsto građana ne bi imalo dovoljno novca za hranu i režije, ukoliko bi im se mesečni prihodi prepolovili. Ovakvih slučajeva je oko dva procenta.

Istraživači su došli do zaključka da bi oko 400.000 hrvatskih građana samo jedan mesečni prihod doveo na rub siromaštva. Osim toga, naveli su i da 69 odsto Hrvata nema ušteđevinu uz pomoć koje bi dva meseca mogli normalno da žive.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Jedina država članica EU, u kojoj je situacija gora nego u Hrvatskoj, jeste Litvanija. U toj zemlji je 71 odsto onih koji ne bi mogli da žive od svoje ušteđevine.

Nešto bolja od Hrvatske je Slovenija, u kojoj 58 odsto građana ne bi moglo da se osloni na ušteđevinu. S druge strane, Malta i Austrija imaju samo 10 procenata ovakvih slučajeva, prenosi Klix.ba.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Letonija i Slovenija broje osam odsto onih koji su zavisni od redovnih primanja, Grčka pet procenata, Austrija i Finska nešto više od nula odsto. Prema rezultatima istraživanja, njihov život se ne bi značajno promenio ukoliko bi im puni iznos plate bio prepolovljen na dva meseca.

Zaključak istraživanja jeste da su građani bogatijih zemalja mnogo manje zavisni od državnih nadoknada. Odnosno, do novca koji je u poslednjih nekoliko meseci izdvojen kako bi se pomoglo onima koji su doživeli značajan gubitak u prihodima zbog pandemije korona virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...