Razlozi velikog povećanja vrednosti tehnoloških kompanija u 2023.

Veštačka inteligencija pokretač procvata cele industrije, Nvidia prestiže konkurenciju

AnalizaBerzaHi-techInovacijeInvesticije

26.3.2024 11:21 Autor: Vladimir Jokanović 4

Veštačka inteligencija pokretač procvata cele industrije, Nvidia prestiže konkurenciju Veštačka inteligencija pokretač procvata cele industrije, Nvidia prestiže konkurenciju
Elitna grupa sedam tehnoloških kompanija poznata kao „Magnificent Seven“ u kojoj su Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet i Tesla, zabeležila je u prošloj... Veštačka inteligencija pokretač procvata cele industrije, Nvidia prestiže konkurenciju

Elitna grupa sedam tehnoloških kompanija poznata kao „Magnificent Seven“ u kojoj su Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet i Tesla, zabeležila je u prošloj godini prosečan rast vrednosti akcija od 111 odsto.

Rast u tehnološkom sektoru podstaknut je tražnjom za AI tehnologijom, ali nije isti razlog rasta vrednosti i prihoda u svim tehnološkim kompanijama, ocenio je u razgovoru za Biznis.rs direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić.

Akcije kompanije Nvidia ojačale su za 239 odsto. Nvidia je sredinom 2023. godine premašila vrednost od 1.000 milijardi dolara i postala je treća najveća kompanija na berzi u SAD na osnovu tržišne vrednosti, prestigavši Amazon i Alphabet. Istovremeno, istraživanje koje je sprovela Bank of America pokazalo je da oko 40 odsto menadžera globalnih fondova misli da su tehnološke akcije precenjene.

„Kada su se u industriji pre desetak godina dosetili da koriste grafičke kartice za AI tehnologiju, Nvidia je postala veoma važna kompanija. Imali su iskustvo u proizvodnji grafičkih kartica, odnosno grafičkih procesorskih jedinica (GPU) za gaming industriju, što im je omogućilo da ostvare prednost u odnosu na konkurenciju“, naveo je Bjelotomić.

Nvidia je jedan od najvećih svetskih proizvođača GPU čipova koji koriste matematičke operacije za proizvodnju vizuelnih prikaza i slika. GPU upravlja i ubrzava grafičko opterećenje i prikazuje vizuelni sadržaj na uređaju kao što je kompjuter ili pametni telefon. Razvoj generativne AI ključni je faktor uspona Nvidije.

Svaki od prošlogodišnjih izveštaja o zaradi kompanije Nvidia premašio je očekivanja jer je veštačka inteligencija dobila zamah, a napredni čipovi koje proizvodi Nvidia koriste se za obradu ogromne količine podataka potrebnih za generativne AI programe, kao što su ChatGPT i Gemini. Nvidia je postala dominantna na tržištu zbog sve veće potražnje.

Foto: Freepik

Veštačka inteligencija brzo sazreva, a OpenAI postaje najcenjenija tehnološka investicija. Istraživačka startap kompanija OpenAI sa sedištem u San Francisku u pregovorima je koji bi mogli da rezultiraju njenom procenom vrednosti na 80 do 90 miijardi dolara.

OpenAI koji koristi LLM model sa puno procesorske moći počeo je da koristi neograničene količine grafičkih kartica. To povećava potražnju za proizvodima kompanije Nvidia. Zahvaljujući investiciji Microsofta od oko 12 milijardi dolara u OpenAI, njegove akcije imaju najveću kapitalizaciju na tržištu“, naveo je Bjelotomić.

Priča o naglo rastućoj proceni odražava nemilosrdni rast šire industrije veštačke inteligencije. Procena ističe širi trend tehnoloških giganata i investitora koji se okupljaju iza preduzeća za razvoj veštačke inteligencije.

Kada je reč o kompaniji Intel, čije se akcije još nisu oporavile od pada 2022. godine, one su u poslednjih godinu dana ojačale za oko 46 procenata. Oporavak vrednosti Intela u vezi je sa očekivanim velikim investicijama ove kompanije, ali i sa deglobalizacijom lanaca snabdevanja, ocenio je Bjelotomić.

Treba imati u vidu da američki zakon (chips act) predviđa više od 50 milijardi dolara beneficija za domaću proizvodnju, a najveće benefite očekuje Intel“, istakao je naš sagovornik.

„AI podstiče digitalnu revoluciju, a svemu digitalnom potrebni su poluprovodnici. Chips act trebalo bi da osigura da Intel i SAD ostanu na čelu ere AI, dok gradimo otporan i održiv lanac snabdevanja poluprovodnicima koji će napajati budućnost naše nacije“, saopštila je kompanija Intel.

Direktor Digitalne Srbije dodao je u komentaru za naš portal da je za globalno širenje AI potrebno mnogo više električne energije nego što se sada proizvodi.

 • ZELJKA

  1.4.2024 #1 Author

  Korisne informacije

  Odgovori

 • BIJUTI27

  2.4.2024 #2 Author

  Najveci rast ima proizvodjac AI hardvera. To je bzvz. Proizvodnja hardvera nikada nije i vrvtn nikada nece biti najprofitabilniji biznis. Softver i servisi su oduvek bili profitabilniji biznis, pa tako ce vrvtn biti i ovaj put sa AI softverom i servisima.

  Odgovori

 • tamara71

  6.4.2024 #3 Author

  Stize AI bubble

  Odgovori

 • LEBRON

  14.4.2024 #4 Author

  Bice zanimljivo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...