Ekonomski stručnjaci u Evropi skeptični

Može li EU da bude atraktivna za biznis poput SAD i Kine?

AnalizaEUInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

22.7.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 5

Može li EU da bude atraktivna za biznis poput SAD i Kine? Može li EU da bude atraktivna za biznis poput SAD i Kine?
Ekonomski stručnjaci u Evropi skeptični su u pogledu budućeg razvoja EU kao poslovne lokacije, a veruju i da će se politički uticaj EU smanjiti,... Može li EU da bude atraktivna za biznis poput SAD i Kine?

Ekonomski stručnjaci u Evropi skeptični su u pogledu budućeg razvoja EU kao poslovne lokacije, a veruju i da će se politički uticaj EU smanjiti, rezultati su najsvežije Ankete ekonomskih eksperata (EES) koju kvartalno sprovode minhenski Institut IFO i Institut za švajcarsku ekonomsku politiku (IVP).

Ispitanici u Francuskoj, Nemačkoj i Češkoj posebno su pesimistični u pogledu buduće atraktivnosti EU za poslovanje, ukazuju iz IFO povodom objavljivanja ankete u kojoj je sredinom juna učestvovalo oko 1.600 ekonomista iz Evrope.

„Da bi se EU ekonomski takmičila sa Kinom i SAD, Evropska komisija u novom sazivu bi trebalo da stavi jači fokus na zajedničku spoljnu i ekonomsku politiku“, ocenio je u saopštenju povodom objavljivanja rezultata ankete istraživač IFO-a Filip Hajl (Philipp Heil).

Ispitanici iz Evrope, koji očekuju da EU postane manje atraktivna kao poslovna lokacija, navode i da bi rezultati izbora za Evropski parlament mogli negativno da utiču na nacionalni ekonomski rast u njihovim zemljama.

Većina anketiranih ekonomista, međutim, ne očekuje direktan uticaj izbora na ekonomski razvoj u njihovim zemljama a podržava i davanje širih ovlašćenja EU u oblasti zakonodavstva.

Istovremeno, evropski eksperti očekuju da će značaj kreiranja nacionalnih politika verovatno porasti u poređenju sa zajedničkim politikama na nivou EU.

Izvor: Economic Experts Survey, Q2 2024

„To ukazuje da je važno da se da na značaju zajedničkoj evropskoj politici kako bi ostala ekonomski i politički relevantna. Činjenica da stručnjaci ipak očekuju da će fokus biti na nacionalnim politikama verovatno ima veze sa porastom populističkih političkih snaga u mnogim evropskim zemljama“, ocenio je istraživač IFO-a Timo Vohner (Wochner).

Kada je reč o atraktivnosti EU kao poslovne lokacije, rezultati pokazuju da joj učesnici ankete iz većine svetskih regiona daju pretežno negativne ocene.

Takva percepcija je, kako stoji u analizi ankete, posebno snažna u srednjoj i južnoj Africi, gde većina stručnjaka ima negativne stavove o poslovnoj atraktivnosti EU dok su centralna, istočna i južna Azija jedine regije čiji stručnjaci predviđaju povećanje privlačnosti EU.

Izvor: Economic Experts Survey, Q2 2024

Sa druge strane, kada je reč o globalnim trendovima ekonomskih politika, kao najveći optimisti među anketiranima pokazali su se afrički i azijski eksperti, koji očekuju poboljšanja u toj oblasti, kao i njihove kolege iz Centralne Amerike i sa Kariba.

Nasuprot tome, stručnjaci u većini delova Evrope daju niže ocene ekonomskim politikama nego u prethodnoj anketi, pri čemu Zapadna Evropa beleži najviše negativnih ocena na globalnom nivou.

Sličan pomak u procenama naniže se može videti i u Severnoj Americi, gde su stručnjaci zauzeli pomalo pesimističan stav po pitanju opšte ekonomske politike.

Deo ankete bila su i pitanja o inflacionim očekivanjima, za koja se pokazalo da su globalno opala za 0,6 procentnih poena na kratak rok, pa se trenutno očekuje da će „svetska inflacija“ ove godine iznositi četiri odsto.

Na srednji rok, ekonomisti koji su učestvovali u EES procenjuju da će globalna stopa inflacije u 2025. iznositi 3,8 odsto, dok za 2027. za sada „ciljaju“ stopu od 3,7 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.