Privatna potrošnja i dalje stagnira

Nemačka centralna banka očekuje blagi ekonomski rast

EU

25.5.2023 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka centralna banka očekuje blagi ekonomski rast Nemačka centralna banka očekuje blagi ekonomski rast
Nemačka centralna banka očekuje prolećni rast nemačke ekonomije na kraju prolećnog kvartala, nakon njegove stagnacije u prvom godišnjem tromesečju. „U drugom tromesečju ekonomska proizvodnja... Nemačka centralna banka očekuje blagi ekonomski rast

Nemačka centralna banka očekuje prolećni rast nemačke ekonomije na kraju prolećnog kvartala, nakon njegove stagnacije u prvom godišnjem tromesečju.

„U drugom tromesečju ekonomska proizvodnja verovatno će ponovno blago porasti“, naveli su iz Bundesbanke u svom mesečnom izveštaju, prenosi Mina. Oni su dodali da ublažavanje uskih grla u snabdevanju, prigušivanje velikih porudžbina i niže cene energije pogoduju nastavku oporavka industrije.

To bi takođe trebalo da podrži izvoz, posebno kako globalna ekonomija ponovno dobija zamah, saopšteno je. Bundesbanka i dalje očekuje slabe podsticaje od privatne potrošnje, koja već nije uspela da podrži ekonomiju u prvom tromesečju ove godine u svetlu inflacije.

Ekonomisti centralne banke rekli su da će potrošnja privatnih domaćinstava verovatno stagnirati, jer relativno visoke stope inflacije smanjuju kupovnu moć potrošača.

Evropska centralna banka (ECB) cilja na stabilnost cena na dva odsto inflacije u srednjem roku. Monetarni čuvari pokušavaju da obuzdaju inflaciju nizom povećanja kamatnih stopa.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim Nagel) rekao je da će biti potrebno još nekoliko povećanja kamatnih stopa kako bi se inflacija dugoročno stavila pod kontrolu.

Prema preliminarnim podacima saveznog ureda za statistiku, najveća evropska ekonomija za dlaku je izmakla zimskoj recesiji, a na kraju prošle godine ekonomska proizvodnja pala je 0,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...