uprkos slabijem kraju 2022. godine

Nemačka postigla izvozni rekord

EUU fokusu

2.2.2023 12:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka postigla izvozni rekord Nemačka postigla izvozni rekord
Nemačka pruvreda je uprkos globaloj recesiji i slabom kraju godine izvezla robe i usluga za 1.564 milijardi evra, i oborila rekord iz prethodne godine,... Nemačka postigla izvozni rekord

Nemačka pruvreda je uprkos globaloj recesiji i slabom kraju godine izvezla robe i usluga za 1.564 milijardi evra, i oborila rekord iz prethodne godine, saopštio je u četvrtak savezni zavod za statistiku.

Vrednost izvoza je bila 14,3 odsto veća od 1.386 milijardi evra iz 2021. godine. Deo razlike, međutim, otpada na “usijane” cene – drugim rečima, izvoz iste količine robe nominalno je vredeo više.

Ostaje nejasno koliki je tačno efekat poskupljenja, jer statističari ne ponderišu spoljnotrgovinske podatke, piše DPA.

Vrednost uvoza u Nemačku je porasla po većoj stopi od uvoza, pre svega zbog dramatičnog poskupljenja energenata. Sa 1488,1 milijardu evra, uvoz je bio za skoro četvrtinu u plusu od 2021.

Nemačka spoljna trgovina je u decembru bila u recesiji, sa mesečnim padom izvoza od 6,3 i uvoza od 6,1 odsto. Prodaja je, naime, oslabila na ključnim tržištima, američkom i kineskom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...