Inflacija se proširila I na maloprodaju

Nemački ekonomisti očekuju rast kamatnih stopa u Evropi

BankeEU

2.2.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački ekonomisti očekuju rast kamatnih stopa u Evropi Nemački ekonomisti očekuju rast kamatnih stopa u Evropi
Inflacija se s energenata i hrane proširila i na druge artikle u maloprodaji, pa je to jedan od glavnih razloga da Evropska centralna banka... Nemački ekonomisti očekuju rast kamatnih stopa u Evropi

Inflacija se s energenata i hrane proširila i na druge artikle u maloprodaji, pa je to jedan od glavnih razloga da Evropska centralna banka (ECB) nastavi da povećava kamatne stope u narednim mesecima.

Do ove procene je došao nemački ekonomski institut Ifo, koji najavljuje mogućnost jačanja inflacije.

“Pretpostavljamo da će kamata do leta dostići četiri odsto”, rekao je stručnjak za inflaciju Saša Merle (Sascha Möhrle) sa instituta Ifo, piše Seebiz.

ECB je od jula povećala kamatnu stopu po kojoj pozajmljuje novac bankama, s nula na sadašnjih 2,5 odsto. Banke to, naravno, prebacuju dalje i rezultat su skuplji krediti.

Skuplji novac hladi privredu, potom potražnju i na kraju, trebalo bi da hladi i inflaciju – indeks maloprodajnih cena niza proizvoda i usluga.

U poslednjem tromesečju u Nemačkoj je četvrtina od 109 artikala iz potrošačke korpe proizvoda i usluga poskupela za više od 10 odsto.

Ove godine bi „takozvana bazna inflacija, koja isključuje cene energije i hrane, mogla dostići 4,9 odsto i daleko premašiti stopu od dva procenta koju cilja ECB“, rekao je Merle.

Prema najnovijim podacima, bazna inflacija u januaru je ostala na rekordnih 5,2 odsto iz decembra. Prema proceni instituta Ifo, to će Centralnu banku navesti na oprezno držanje kursa i dodatno zaoštravanje kamatne politike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...