Kompozitni PMI indeks beleži rast

U decembru usporen pad proizvodne aktivnosti u evrozoni

EUPoslovanjeVesti

1.2.2023 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U decembru usporen pad proizvodne aktivnosti u evrozoni U decembru usporen pad proizvodne aktivnosti u evrozoni
Pad proizvodne aktivnosti evrozone usporen je i prošlog meseca, što ukazuje na to da je najgore možda prošlo, navodi se u istraživanju koje je... U decembru usporen pad proizvodne aktivnosti u evrozoni

Pad proizvodne aktivnosti evrozone usporen je i prošlog meseca, što ukazuje na to da je najgore možda prošlo, navodi se u istraživanju koje je pokazalo da su pritisci na cene oslabili, a pad tražnje ublažen.

Kompozitni PMI indeks koji sastavlja kompanija S&P Global porastao je sa decembarskih 47,8 na 48,8 u januaru, dostigavši tako petomesečni maksimum, u skladu sa preliminarnim očitavanjima, ali i dalje ispod granične vrednosti (50), što predstavlja granicu između pada i rasta.

Indeks koji meri proizvodnju, koji se ulazi u PMI, a koji se smatra važnim pokazateljem kada je u pitanju ekonomsko zdravlje, dostigao je 48,9, najviši nivo od juna i rast u odnosu na decembarskih 47,8. Ipak, ovaj indeks je osmi mesec zaredom ispod 50, piše Reuters.

“Iako su proizvođači u evrozoni nastavili da objavljuju podatke o padu proizvodnje i smanjenju narudžbina u januaru, situacija je i dalje bolja u odnosu na nivoe zabeležene u oktobru i pred zimu prošle godine”, kaže ekonomista u kompaniji S&P Global Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Indeks koji meri nove porudžbine pomerio se bliže graničnoj vrednosti i fabrike su povećale broj zaposlenih bržim tempom. Ovo se odrazilo na indeks buduće proizvodnje, koji je u januaru skočio sa 53,8 na 58,2, što je najviši nivo u 11 meseci.

Evrozona je ostvarila rast u poslednja tri meseca 2022. godine, uspevši da izbegne recesiju, zahvaljujući rastu bruto domaći proizvod za 0,1 odsto u četvrtom tromesečju, pokazali su podaci Eurostata u utorak, nadmašivši očekivanja u ekonomista koje je anketirao Reuters, a koji su smatrali da će doći do pada od 0,1 odsto.

Iako je indeks cena inputa u okviru PMI-a pao prošlog meseca, indeks koji oslikava izlazne cene blago je porastao, ali je i dalje ostao ispod nivoa koji je beležen tokom većeg dela poslednje dve godine.

To će potencijalno važan podatak za kreatore politike u Evropskoj centralnoj banci koji su se borili da inflaciju spuste na ciljani nivo od dva odsto, iako se očekuje da će podaci za prošli mesec pokazati da je ona devet odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...