Posledice rasta cena, kamatnih stopa i straha od recesije

Građevinski sektor evrozone u padu

EUVesti

6.1.2023 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 1

Građevinski sektor evrozone u padu Građevinski sektor evrozone u padu
Građevinski sektor evrozone pretrpeo je najveći pad od kada je pandemija dovela do zastoja u ekonomiji 2020. godine. Podaci pokazuju da su rastući troškovi... Građevinski sektor evrozone u padu

Građevinski sektor evrozone pretrpeo je najveći pad od kada je pandemija dovela do zastoja u ekonomiji 2020. godine. Podaci pokazuju da su rastući troškovi pozajmljivanja, naglo povećanje cena sirovina i zabrinutost da bi recesija mogla da ubrza pad cena nekretnina opteretili evropsku građevinsku industriju.

Decembarski S&P Global indeks menadžera nabavke (PMI) u građevinarstvu evrozone pokazao je ukupan indeks aktivnosti od 42,6, što je pad u odnosu na 43,6 iz novembra, prenosi Financial Times. Vrednosti PMI ispod 50 ukazuju na opadanje aktivnosti, a u evrozoni se to događa već osmi mesec zaredom.

Aktivnost je opala u sve tri najveće ekonomije evrozone, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. Poslednja tri meseca 2022. godine bila su najgori kvartalni učinak indeksa od aprila 2020. kada je građevinska aktivnost poremećena zbog pandemije. Najveći pad aktivnosti zabeležen je u Francuskoj, a slede Nemačka i u manjoj meri Italija, prenosi Trading economics.

Nedavna studija minhenskog Instituta Ifo pokazala je da je 16,7 odsto nemačkih građevinskih kompanija pretrpelo otkazivanja građevinskih projekata u novembru, u odnosu na uobičajenu stopu od jedan do dva odsto. Nove porudžbine za izgradnju kuća u Nemačkoj pale su u oktobru za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Građevinarstvo generiše oko devet odsto proizvodnje u evrozoni, tako da je pad aktivnosti i smanjenje narudžbina loš znak za ukupnu ekonomiju evropske monetarne unije za koju se očekuje da će tokom tekuće zime upasti u blagu recesiju. Analitičari navode da je građevinski sektor među najosetljivijim na promenu kamatnih stopa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...