industrija ponovo zabeležila jači pad od uslužnog sektora

Blaži pad ekonomije evrozone u decembru

EU

4.1.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blaži pad ekonomije evrozone u decembru Blaži pad ekonomije evrozone u decembru
Pad aktivnosti u ekonomiji evrozone usporio je u decembru zahvaljujući ublažavanju inflacije, koja je ugrozila kupovnu moć i smanjila potražnju potpomognuta povišenim kamatnim stopama,... Blaži pad ekonomije evrozone u decembru

Pad aktivnosti u ekonomiji evrozone usporio je u decembru zahvaljujući ublažavanju inflacije, koja je ugrozila kupovnu moć i smanjila potražnju potpomognuta povišenim kamatnim stopama, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke u privatnom sektoru evrozone porastao je u decembru 1,5 poena u odnosu na novembar i iznosio je 49,3 poena. Vrednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, prenosi Mina.

„Situacija u ekonomiji evrozone ponovo se pogoršala u decembru, ali je intenzitet pada ublažen drugi mesec zaredom, što ukazuje da bi pad privredne aktivnosti mogao biti blaži nego što se očekivalo“, naveo je u saopštenju ekonomista S&P Globala Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Industrija je ponovo zabeležila jači pad od uslužnog sektora, a menadžeri su među kočnicama izdvojili prigušenu potražnju.

„Neki su upozorili i na negativan uticaj viših kamatnih stopa“, naveli su iz S&P Globala, uz napomenu da je na aktivnosti uticala i smanjena kupovna moć klijenata u uslovima visoke inflacije.

Potražnja je u decembru ponovo oslabila, šesti mesec zaredom, posebno u inostranstvu, pa su kompanije ponovo ubrzano odrađivale stare narudžbine, posebno u industriji.

„Pad privredne aktivnosti zaustavio je popuštanje cenovnih pritisaka“, rekao je Vilijamson, dodajući da je izraženo usporavanje rasta industrijskih cena dobar znak za ostale sektore, iako to treba pripisati „relativno blagim“ promenama na evropskim energetskim tržištima na kraju prošle godine.

U uslužnom sektoru inflacija je i dalje povišena, što odražava nagli rast troškova rada zbog problema u pronalaženju radnika.

„Uprkos blažem padu aktivnosti na kraju godine, istraživanje zapravo ne pruža mnogo dokaza da bi privreda uskoro mogla rasti stabilnim i primetnim tempom“, upozorio je Vilijamson.

Potražnja je, kako je naveo, i dalje krhka, jer klijenti štede, a poslovno poverenje i dalje guše strah od recesije, neizvesnost oko troškova energije, tvrdokorno visoka inflacija i pooštravanje uslova finansiranja.

  • GOCA BG

    4.1.2023 #1 Author

    Postoji strah od recesije,nestabilno je svuda…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...