smanjen broj investicija, visoke kamate, nedostatak radne snage...

Nemačka smanjila prognozu svog ekonomskog rasta

EUU fokusu

21.2.2024 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka smanjila prognozu svog ekonomskog rasta Nemačka smanjila prognozu svog ekonomskog rasta
Vlada Nemačke snizila je u sredu svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu pošto se njena ekonomija bori sa nedostatkom stručne radne snage, prekomernom... Nemačka smanjila prognozu svog ekonomskog rasta

Vlada Nemačke snizila je u sredu svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu pošto se njena ekonomija bori sa nedostatkom stručne radne snage, prekomernom birokratijom, visokom kamatnom stopom i smanjenim brojem investicija.

Stopa rasta za ovu godinu je smanjena na 0,2 odsto, što je manje u odnosu od prethodne prognoze rasta od prošle jeseni od 1,3 odsto, prenosi Beta.

„Nemačka se oporavlja sporije nego što smo se nadali nakon šoka zbog toga što je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa nakon početka svoje invazije na Ukrajinu“, rekao je vicekancelar Robert Habek (Robert Habeck) predstavljajući godišnji ekonomski izveštaj.

Prekid isporuke ruskog gasa doveo je u Nemačkoj do skoka troškova energije koji je doprineo visokoj inflaciji koja je smanjila kupovnu moć. Ali nezaposlenost je i dalje niska, što znači da prošlogodišnji pad ne liči na klasičnu recesiju.

Usporavanje globalne trgovine je još jedan faktor iza nemačkih nevolja, pošto je izvoz automobila i industrijskih mašina bio oslonac ekonomije. 

Koaliciona vlada koju predvodi socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) morala je da revidira ovogodišnju potrošnju u poslednjem trenutku, uključujući i ukidanje subvencije za poljoprivredno dizel gorivo. To je dovelo do protesta poljoprivrednika koji su svojim traktorima blokirali puteve.

Relativno skroman set poreskih olakšica u iznosu od 3,2 milijarde evra prošao je donji dom, ali ga je blokirala konzervativna opozicija u gornjem domu nemačkog parlamenta. Demohrišćani lidera opozicije Fridriha Merca uslovili su svoje odobrenje vraćanjem poreske olakšice na gorivo za poljoprivredne proizvode.

Vlada je pokušala da se izbori sa nedostatkom kvalifikovane radne snage donošenjem zakona koji olakšavaju imigraciju za radnike u potrebnim oblastima i skraćujući čekanje da postanu punopravni građani sa osam godina na pet, a negde i na samo tri.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...