Oko 40 odsto najavljenih otkaza odnosi se na Nemačku

Continental otpušta 7.000 radnika, kompanija tvrdi da se ova odluka najmanje odnosi na Srbiju

AutomobiliEUInovacijePoslovanjeSrbija

14.2.2024 19:59 Autor: Marko Andrejić 9

Continental otpušta 7.000 radnika, kompanija tvrdi da se ova odluka najmanje odnosi na Srbiju Continental otpušta 7.000 radnika, kompanija tvrdi da se ova odluka najmanje odnosi na Srbiju
Nemačka kompanija Continental AG ukida oko 7.150 radnih mesta, kako bi smanjila troškove i ojačala konkurentnost na tržištu koje sve više prelazi na električna vozila. Najavljeno smanjenje... Continental otpušta 7.000 radnika, kompanija tvrdi da se ova odluka najmanje odnosi na Srbiju

Nemačka kompanija Continental AG ukida oko 7.150 radnih mesta, kako bi smanjila troškove i ojačala konkurentnost na tržištu koje sve više prelazi na električna vozila. Najavljeno smanjenje iznosi otprilike 3,6 odsto globalne radne snage ovog proizvođača sa sedištem u Hanoveru, saopšteno je u sredu, a prenosi Bloomberg.

Kompanija takođe želi da objedini lokacije u Nemačkoj i u ostalim delovima sveta, uključujući niz istraživačkih i razvojnih funkcija.

Biće ugašeno oko 1.750 pozicija u sektoru istraživanja i razvoja, a preostalih 5.400 zaposlenih biće otpušteno iz administracije, saopštila je kompanija. Oko 40 odsto najavljenih otkaza biće u Nemačkoj.

Continental u Srbiji ima dve fabrike i razvojni centar u kojima zapošljava oko 3.000 radnika. Na pitanje Biznis.rs da li će najavljeni rezovi uticati na poslovanje i radna mesta u Srbiji, iz kompanije su nam odgovorili da je „Novi Sad veoma važna lokacija za budućnost Continentala“ i da se „ova odluka najmanje odnosi na Srbiju“.

„Nastavljamo sa svim trenutnim i planiranim aktivnostima ovde, i u R&D centru i u fabrici, kao odgovoran investitor i poslodavac na prvom mestu. Trenutno u Novom Sadu zapošljavamo blizu 1.900 ljudi, u Istraživačko-razvojnom centru i fabrici. Kao što smo nedavno najavili, sa dodatnom investicijom od najmanje 150 miliona evra u proširenje megafabrike, planiramo da u naredne dve godine zaposlimo još 1.500 ljudi„, objasnili su iz Continentala u pisanoj izjavi za Biznis.rs.

Nemačka industrija suočava se sa teškom tranzicijom na čistiju ekonomiju. Pod pritiskom da smanji troškove dok mora da ulaže u nove tehnologije, Continental je takođe počeo da razmatra moguće rezove, zajednička ulaganja i partnerstva u auto-jedinici koja je zaostala za konkurentima.

Continental je krajem prošle godine naveo ciljeve uštede od oko 400 miliona evra godišnje (428 miliona dolara), počevši od ove godine, i nagovestio da će zbog toga doći do gašenja hiljada radnih mesta. U to vreme predsednik Volfgang Rajcl (Wolfgang Reitzle) rekao je da je kompanija „spremna na sve“ da popravi svoju automobilsku jedinicu.

Continental je takođe izneo planove da smanji potrošnju na istraživanje i razvoj na devet odsto prodaje do 2028. godine, sa očekivanih 12 odsto ove godine.

Kako piše Bloomberg, nemački dobavljači automobila Continental, Robert Bosch i ZF Friedrichshafen pripremaju se za smanjenu proizvodnju automobila ove godine zbog usporavanja potražnje za električnim vozilima, uz slab privredni rast u Kini.

 • SALIMAR

  14.2.2024 #1 Author

  Kod nas imaju najbolje uslove za rad,zato i ne planiraju otpuštanja…

  Odgovori

 • Kata

  16.2.2024 #2 Author

  Viki broj radnika gubi posao, treba se snaci za dalje

  Odgovori

 • ELLA

  17.2.2024 #3 Author

  Odlicni uslovi za mali broj radnicka ostali ispastaju

  Odgovori

 • ZVEZDA

  17.2.2024 #5 Author

  Roboti preuzimaju covekovo mesto

  Odgovori

 • LAV

  18.2.2024 #6 Author

  U Srbiji im rade najbolji strucnjaci za najmanji novac.

  Odgovori

 • SUNCICA

  18.2.2024 #7 Author

  Dobra vest za nasu zemlju

  Odgovori

 • NATI

  18.2.2024 #8 Author

  Ovo vec traje u velikim stranim kompanijama

  Odgovori

 • oblak67

  21.2.2024 #9 Author

  velikog li cuda..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...