U planu gradnja druge fabrike i dalje širenje

Continental Automotive obeležio pet godina uspešnog poslovanja u Srbiji

AutomobiliBiznisInvesticijePoslovanjeVesti

26.7.2022 19:27 Autor: Marko Andrejić 2

Continental Automotive obeležio pet godina uspešnog poslovanja u Srbiji Continental Automotive obeležio pet godina uspešnog poslovanja u Srbiji
Kompanija Continental Automotive Serbia, deo svetske tehnološke kompanije Continental AG, obeležila je danas pet godina rada u Novom Sadu, nastavljajući da širi svoje poslovanje... Continental Automotive obeležio pet godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Kompanija Continental Automotive Serbia, deo svetske tehnološke kompanije Continental AG, obeležila je danas pet godina rada u Novom Sadu, nastavljajući da širi svoje poslovanje u Srbiji.

Continental Automotive Serbia trenutno zapošljava više od hiljadu ljudi, uglavnom visokokvalifikovanih softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera. Među njima, 800 specijalista već radi u Istraživačko-razvojnom centru, a više od 200 inženjera, tehničara i visoko obučenih operatera je zaposleno u prvoj Continentalovoj fabrici otvorenoj u Novom Sadu pre godinu dana.

Continental Automotive Serbia osnovan je 2017. godine i do sada je izrastao u jednog od najvećih poslodavaca u zemlji u inženjerskom sektoru. Continentalov R&D Centar u Novom Sadu razvija kompletna rešenja za proizvode za auto-industriju, za putničke automobile i komercijalna vozila, kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i napredne aktivne sigurnosne funkcije.

“Želim da se zahvalim Vladi Republike Srbije, lokalnim institucijama i univerzitetima na podršci i saradnji koju smo imali od samog početka. Continental je bio jedan od prvih poslodavaca iz Zapadne Evrope koji je došao u ovaj region i nikada se nismo pokajali, ovde smo našli visoko obrazovane, obučene i posvećene softver i mašinske inženjere i druge obučene kadrove. Naši zaposleni su dali ogroman doprinos da Novi Sad postane jedna od najvažnijih Continentalovih automotiv lokacija u svetu sa atraktivnim i visoko kvalifikovanim poslovima i glavni hub za inženjerski sektor i auto-industriju u Srbiji. Nastavićemo da rastemo i dalje i da razvijamo naše zaposlene u ovoj regiji”, izjavio je Ismail Dagli, član Continental Automotive borda i direktor Poslovne oblasti “Smart Mobility” na obeležavanju pet godina kompanije u Novom Sadu.

Foto: Continental

Za pet godina rada u Novom Sadu kompanija je porasla ne samo po broju zaposlenih, već i po obimu poslovnog portfolija. Doneta je strateška odluka o proširenju investicije i poslovne aktivnosti na proizvodnju i na taj način zaokružen procesni portfolio, od razvoja do proizvodnje naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju. U martu 2021. godine otvorena je prva fabrika u Novom Sadu, u kojoj je već proizvedeno desetine hiljada instrument tabli koje se nalaze u vozilima širom sveta.

Kao deo iste investicije, Continental će završiti izgradnju svoje druge fabrike u Novom Sadu u septembru ove godine, koja će biti prva “high-tech” mega fabrika u gradu. U prvoj fazi, fabrička zgrada će imati preko 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Continentalovih fabrika u svetu u kojoj će se proizvoditi veliki inovativni ekrani i vrlo kompleksni kompjuteri za kokpit automobila.

Istovremeno, Continental širi svoje istraživačko-razvojne aktivnosti u okviru četiri poslovne oblasti: Smart Mobility, Architecture and Networking, User Experience i Central Engineering.

Foto: Continental

“Razvoj Continental Automotive Serbia za ovih prvih pet godina je bio neverovatan. Uspostavili smo jedan od najvećih i najinovativnijih R&D centara u zemlji i izgradili prve “high-tech” fabrike u Novom Sadu, u kome smo sada prisutni na četiri lokacije. Želim da se zahvalim našem velikom timu u Srbiji i našoj centrali i Continental bordu što su delili našu viziju i podržavali nas da idemo dalje. Ovo je samo početak naših planova u Srbiji, najbolje tek dolazi. Nastavljamo da ulažemo i da širimo naše aktivnosti uprkos globalnim teškoćama, stavljajući Srbiju na centralno mesto transformacije celokupne auto-industrije.”, rekao je Saša Ćoringa, generalni direktor Continental Automotive Serbia.

Edwin van der Kaa, direktor proizvodnje Continental Automotive Serbia, napomenuo je da kompanija gradi neverovatnom brzinom digitalnu mega fabriku za visokotehnološka rešenja za ekrane za unutrašnjost vozila.

Fabrika ima potencijal da postane najveća Continentalova automotiv proizvodna lokacija kada je reč o veličini proizvodnog prostora. Sa tim ciljem nedavno smo završili kupovinu dodatnog zemljišta i proširili našu parcelu na 35 hektara. Spremamo se da uđemo u novu fabriku i počnemo pripreme za serijsku proizvodnju koja će krenuti sledeće godine i istovremeno razmatramo mogućnosti za dalja značajna proširenja”, kazao je van der Kaa.

Kompanija je uspostavila saradnju sa naznačajnijim tehničkim fakultetima, kao što su Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu.

U okviru ove saradnje, a u cilju podrške budućim mladim inženjerima da započnu svoje profesionalne karijere, kompanija je razvila program praksi kroz koji je prošlo više od 200 praktikanata koji su nakon obavljene prakse dobili ugovore o stalnom zaposlenju.

 • GOCA BG

  26.7.2022 #1 Author

  Bravo,sjajna kompanija koja daje priliku mladima da kroz praksu steknu znanja i dobiju stalan posao…

  Odgovori

 • Maša

  1.12.2022 #2 Author

  Bravo za njih, samo napred..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...