Otpor građana Gruenhajda u Nemačkoj planovima američke kompanije

Lokalno stanovništvo protiv širenja fabrike Tesla na račun seče drveća

EUVesti

21.2.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Lokalno stanovništvo protiv širenja fabrike Tesla na račun seče drveća Lokalno stanovništvo protiv širenja fabrike Tesla na račun seče drveća
Namera kompanije Tesla da proširi svoju fabriku u Nemačkoj naišla je na otpor građana koji su glasali protiv predloga za sečenje drveća i pustošenja... Lokalno stanovništvo protiv širenja fabrike Tesla na račun seče drveća

Namera kompanije Tesla da proširi svoju fabriku u Nemačkoj naišla je na otpor građana koji su glasali protiv predloga za sečenje drveća i pustošenja terena za proširenje lokacije u Gruenhajdu kraj Berlina, gde su blokirali put, rekao je tamošnji gradonačelnik.

Iako nije obavezujuće, glasanje je još jedna prepreka za planove američkog proizvođača električnih vozila da udvostruči kapacitet lokacije na 100 gigavat sati proizvodnje baterija i milion automobila godišnje, što bi ga učinilo dominantnim na evropskom EV tržištu, prenosi Reuters.

Trenutni kapacitet fabrike je oko 500.000 automobila godišnje, ali je njeno povećanje proizvodnje usporeno. Tesla je u januaru prvi put proizvodila 6.000 automobila nedeljno.

Građani Gruenhajda glasali su u utorak protiv predloga da se iskrči šuma da bi kompanija izgradila dodatne logističke kapacitete poput železničke stanice i skladišta, prepuštajući lokalnim vlastima da odluče kako dalje.

Lokalna administracija objavila je u utorak da je oko 70 odsto građana izašlo na glasanje o proširenju Tesline fabrike. Protiv je glasalo njih 3.499, dok je 1.882 bilo za.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...