Posle posete Ilona Maska evropskoj fabrici

Tesla planira da u Nemačkoj proizvodi električne automobile od 25.000 evra

EUVesti

6.11.2023 10:55 Autor: Vladimir Jokanović 4

Tesla planira da u Nemačkoj proizvodi električne automobile od 25.000 evra Tesla planira da u Nemačkoj proizvodi električne automobile od 25.000 evra
Track all markets on TradingView Kompanija Tesla planira da u svojoj fabrici nadomak Berlina proizvodi automobil koji će koštati 25.000 evra, navode neimenovani izvori... Tesla planira da u Nemačkoj proizvodi električne automobile od 25.000 evra

Kompanija Tesla planira da u svojoj fabrici nadomak Berlina proizvodi automobil koji će koštati 25.000 evra, navode neimenovani izvori iz američke kompanije.

Izvršni direktor kompanije Ilon Mask (Elon Musk) posetio je prošle nedelje fabriku u Gruenhajdu i zahvalio osoblju na njihovom trudu, a prikazano je na platformi X. On je na tom sastanku obavestio osoblje o planovima za proizvodnju vozila od 25.000 evra, prenosi Reuters.

Nemačka fabrika trenutno proizvodi model Y, najprodavanjiji električni automobil u Evropi. Mask je dugo planirao da napravi pristupačniji električni automobil, ali je prošle godine rekao da kompanija još nije ovladala neophodnom tehnologijom, zbog čega se plan odlaže.

Neimenovani izvori izvestili su u septembru da se američki proizvođač automobila približava inovaciji koja bi mu omogućila da se skoro ceo donji deo automobila izliva u jednom komadu, što je napredak koji bi ubrzao proizvodnju i smanjio troškove.

Širenje na masovno tržište ključno je za postizanje Teslinog cilja da poveća isporuku vozila na 20 miliona do 2030. godine, što je 10 puta više od sadašnjeg kapaciteta. Slaba ekonomija i visoke kamatne stope pogodile su potražnju za električnim automobilima, što je navelo Teslu i druge proizvođače da smanje cene.

Tesla planira da udvostruči kapacitet nemačke fabrike na milion vozila godišnje, ali kompanija od marta nije dala precizne informacije o tome koliko vozila proizvodi u Gruenhajdu. Prema poslednjim podacima to je bilo 5.000 vozila nedeljno, što je oko 250.000 godišnje.

Kompanija Tesla obavestila je prošle nedelje zaposlene da će svi dobiti povećanje plate za četiri odsto počev od novembra, pri čemu će radnici u proizvodnji primati dodatnih 2.500 evra godišnje od februara iduće godine. Nemački sindikat IG Metall saopštio je prošle godine da su plate u Tesli bile oko 20 odsto niže nego kod drugih proizvođača automobila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...