Visoke kamatne stope ograničavaju potražnju

Prihod Tesle u trećem kvartalu ispod sniženih očekivanja

AutomobiliBiznisSvet

19.10.2023 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prihod Tesle u trećem kvartalu ispod sniženih očekivanja Prihod Tesle u trećem kvartalu ispod sniženih očekivanja
Track all markets on TradingView Prihod kompanije Tesla u trećem tromesečju bio je ispod smanjenih očekivanja berzanskih analitičara, a njene osnovne profitne marže su... Prihod Tesle u trećem kvartalu ispod sniženih očekivanja

Prihod kompanije Tesla u trećem tromesečju bio je ispod smanjenih očekivanja berzanskih analitičara, a njene osnovne profitne marže su oslabile, jer su planirana zatvaranja fabrika i sniženje cena narušili performanse proizvođača električnih vozila.

Akcije kompanije oslabile su za više od 4,5 procenata nakon što je izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) objavio lošu prognozu, upozoravajući da će visoke kamatne stope nastaviti da ograničavaju pristupačnost Teslinih vozila, prenosi Financial Times.

On je takođe rekao da će planirano lansiranje dugo očekivanog električnog pik-ap vozila Cybertruck sledećeg meseca biti praćeno „izuzetno teškim“ povećanjem proizvodnje koje će trajati najmanje 18 meseci.

Analitičari sa Wall Streeta očekivali su da će poslednji ovogodišnji kvartal označiti najnižu tačku Teslinih marži profita, nakon što je kompanija ranije ove godine snizila cene da bi podstakla potražnju. Ipak, Maskovi komentari doprineli su zabrinutosti da bi slabija potražnja i problemi u proizvodnji pik-apa mogli da uspore oporavak profitabilnosti koji su analitičari predviđali.

„Iskopali smo sopstveni grob sa Sybertruckom. Biće potreban ogroman rad da bi se dostigla obimna proizvodnja i pozitivan tok novca po ceni koju ljudi mogu priuštiti“, rekao je Mask, o vozilu ugaonog dizajna i sa neobičnom karoserijom od nerđajućeg čelika.

Bruto marža od Teslinih automobilskih operacija pala je na 16,3 odsto u trećem kvartalu, što je najniži nivo od 2017. godine. Analitičari su očekivali da marža neće biti ispod 17 procenata, nakon pada sa 18,1 odsto u drugom kvartalu i 26,8 odsto pre godinu dana.

Tesla je u trećem kvartalu prijavila neto prihod od 1,85 milijardi dolara, što je pad od 44 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je zarada po akciji na osnovu procene Wall Streeta pala za 37 odsto na 66 centi. Prihod kompanije porastao je za devet odsto na 23,35 milijardi dolara. Analitičari su očekivali zaradu po akciji od 73 centa uz prihod od 24,1 milijardu dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...