velike razlike između severa i juga zemlje

Nemačka usporila sa postavljanjem vetrenjača, razvoj ipak pozitivan

EUU fokusu

18.7.2024 16:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka usporila sa postavljanjem vetrenjača, razvoj ipak pozitivan Nemačka usporila sa postavljanjem vetrenjača, razvoj ipak pozitivan
Kopneni vetroparkovi igraju važnu ulogu u enegetskoj traziciji Nemačke, ali u prvom polugođu 2024. razvoj tog izvora energije je pomalo posustao. U zemlji je,... Nemačka usporila sa postavljanjem vetrenjača, razvoj ipak pozitivan

Kopneni vetroparkovi igraju važnu ulogu u enegetskoj traziciji Nemačke, ali u prvom polugođu 2024. razvoj tog izvora energije je pomalo posustao.

U zemlji je, prema podacima strukovnog udruženja, u prvih šest meseci godine izgrađeno 250 novih vetroturbina ukupne snage oko 1,3 gigavata. To je 19 odsto manje nego u prvom polugođu 2023. godine, piše DPA.

Sa druge strane, vlasti su izdale dozvolu za još nerealizovano postavljanje postavljanje 847 jedinica, odnosno 32 odsto više nego prošle godine.

Predsednica Saveznog udruženja za vetroenergiju Berbel Hajdebrek (Bärbel Heidebroek) je ocenila da druga brojka ukazuje na pozitivan razvoj potencijala.

Komentarišući sporiju gradnju u prvom semestru, ukazala je na neobično snažne vetrove koji su u aprilu onemogućili postavljanje kranova i na druge tehničke probleme, poput zatvaranja autoputa kod Kukshavena na severu zemlje, što je otežalo transport rotora.

Naime, većina rotora za vetroturbine stiže u luku Kukshaven i odatle se drumom transportuju u unutrašnjost.

Hajdebrek je, međutim, primetila da opstaje snažan kontrast između severa i juga Nemačke u izgradnji kopnenih vetroturbina. Većinu novih jedinica u prvom polugođu postavila je pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, a slede Donja Saksonija i Šlezvig-Holštajn.  

Nasuprot tome, pokrajine Baden Virtemberg i Bavarska na jugu zemlje manje su radile na postavljanju vetroturbina.

Jug zemlje jednostavno mora da sustigne sever i obezbedi više zemljišta za izgradnju, naglasila je Hajdebrek.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.