Usvojene izmene zakona o saobraćaju

Nemačka uvodi nove putarine od 1. decembra

AutomobiliEUU fokusu

23.10.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka uvodi nove putarine od 1. decembra Nemačka uvodi nove putarine od 1. decembra
Putarina za kamione na auto-putevima u Nemačkoj poskupljuje. Bundestag je usvojio predlog zakona ministarstva saobraćaja kojim se 1. decembra uvodi dodatna CO2 taksa na... Nemačka uvodi nove putarine od 1. decembra

Putarina za kamione na auto-putevima u Nemačkoj poskupljuje. Bundestag je usvojio predlog zakona ministarstva saobraćaja kojim se 1. decembra uvodi dodatna CO2 taksa na već postojeću putarinu.

Visina CO2 takse zavisi od težine vozila te klasifikacije emisije štetnih gasova. Postoji pet klasa – od kojih je prva najgora a peta najbolja – i odnosi se na vozila na struju ili vodonik, koja su do kraja 2025. oslobođena ove takse.

Od 1. jula 2024. godine naplata putarine važiće i za manje transportere teže od 3,5 tone. Do sada se plaćanje te takse odnosilo na vozila od 7,5 tona pa naviše. Međutim, od tog pravila trebalo bi da budu izuzeta vozila zanatskih firmi, piše RTS.

Dodatni prihodi meriće se u milijardama

Od novih taksi se od 2024. do 2027. očekuje dodatni prihod od 30,5 milijardi evra. Polovina prihoda od putarine trebalo bi i dalje da bude namenjena za poboljšanja infrastrukture saveznih auto-puteva, dok će ostatak uglavnom biti usmeren za „poduhvate na železničkoj mreži“.

Putarina za teretna vozila na nemačkim auto-putevima naplaćuje se od 2005., a potom je naplata postepeno proširena i na sve magistralne puteve. Vlada očekuje da će prihod od putarina u ovoj godini iznositi oko osam milijardi evra.

Ova izmena Zakona daje saveznim pokrajinama veću fleksibilnost u planiranju saobraćaja. U budućnosti one mogu, na primer, dati prednost lokalnom javnom prevozu ili vozilima na pogon koji je ekološki prihvatljiviji i to kroz uvođenje posebnih traka, proširenje biciklističkih staza, te uvođenjem ograničenja brzine od 30 kilometara na čas u blizini škola i vrtića.

Takozvani Zakon o ubrzanju planiranja usmeren je ka sprovođenju železničkih projekata i obnovi posebno prometnih deonica auto-puteva. Njime bi trebalo da se ubrza i obnova mostova, pri čemu, u određenim okolnostima ne bi više bilo potrebno sprovođenje procene uticaja na životnu sredinu.

Takođe bi trebalo uvesti i pojednostavljenu proceduru za izgradnju vetro i solarnih sistema na auto-putevima i magistralnim putevima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...