ZA devet meseci prodato 7,9 miliona novih vozila

Spor oporavak prodaje automobila u EU

AutomobiliEUU fokusu

20.10.2023 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Spor oporavak prodaje automobila u EU Spor oporavak prodaje automobila u EU
Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji u septembru je porasla za međugodišnjih 9,2 odsto, na 861.062 vozila, saopštilo je evropsko gransko udruženje ACEA. Prodaja... Spor oporavak prodaje automobila u EU

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji u septembru je porasla za međugodišnjih 9,2 odsto, na 861.062 vozila, saopštilo je evropsko gransko udruženje ACEA. Prodaja je bila slabija nego što brojka ukazuje, jer se poredi sa veoma slabom prodajom 2022.

Naime, u septembru 2022. prodaja je rasla tek drugi uzastopni mesec posle više od godinu dana recesije.

Prema podacima ACEA, u prvih devet meseci 2023. u EU prodato je 7,9 miliona novih automobila, odnosno 16,9 odsto više nego u odgovarajućem periodu prethodne godine, prenosi DPA.

Pritom, prošlog meseca je tek treći put uopšte prodato više automobila na električni pogon nego dizelaša. Udeo e-automobila u prodaji bio je 14,8 odsto.

U Nemačkoj, međutim, udeo tih vozila u prodaji pao je za 28,6 odsto godinu-na-godinu. To je posledica isteka državnih subvencija kupcima električnih automobila početkom godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...