Mnogi menadžeri razmišljaju o spajanju

Nemačke bolnice pod rastućim finansijskim pritiskom

EUPoslovanjeU fokusuZdravlje

12.7.2024 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačke bolnice pod rastućim finansijskim pritiskom Nemačke bolnice pod rastućim finansijskim pritiskom
Nemačke bolnice i klinike rade pod sve većim finansijskim pritiskom i, prema istraživanju koje je u četvrtak predstavila konsultantska kuća Roland Berger, dve od... Nemačke bolnice pod rastućim finansijskim pritiskom

Nemačke bolnice i klinike rade pod sve većim finansijskim pritiskom i, prema istraživanju koje je u četvrtak predstavila konsultantska kuća Roland Berger, dve od tri posluju sa gubitkom.

Više od polovine od 650 anketiranih menadžera bolnica navelo je da su u drugom kvartalu 2024. radili uz ugroženu ili veoma ugroženu likvidnost. Dalje, 28 bolnica do kraja godine može upasti u nelikvidnost, prenosi agencija Dpa.

Peter Magunija (Magunia) iz Roland Bergera je ukazao da su pod velikim finansijskim pritiskom i male bolnice i velike, univerzitetske klinike. „Posebno trpe javne bolnice“, dodao je.

Prošlu godinu sa gubitkom je završilo 70 odsto nemačkih bolnica.

„Verujemo da, uz ekonomsko stanje, u bliskoj budućnosti biti još zatvaranja“, rekao je Magunija.

Istraživanje potvrđuje prethodne, pesimističke procene Nemačkog udruženja bolnica, koje je ranije ove godine upozorilo da su bolnice u ekonomskoj nevolji bez presedana. Prema podacima Udruženja, rekordnih 40 bolnica u Nemačkoj je proglasilo nelikvidnost, a ove godine se očekuje još više.

Nemačka vlada je obećala da će reformom koja na snagu stupa 2025. finansiranje bolnica postaviti na čvrst temelj. To, međutim, nije razvejalo neizvesnost u bolnicama, upozorio je Magunija.

„Sada još ni jedna bolnica ne može da izračuna i planira efekte reforme“.

Srednjoročno i dugoročno, finansijska teskoba će mnoge bolnice prinuditi na spajanje. „Polovina menadžera veća razmišlja o tome“, dodao je ekspert.

Naime, „mnoge bolnice neće moći da opstanu same, nego samo kao deo grupacije.“

  • Lelica

    14.7.2024 #1 Author

    Njihove bolnice su barem ozbiljnije opremljene u odnosu na nase

    Odgovori

  • Faith

    14.7.2024 #2 Author

    Fali im radne snage

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.