očekuje se da će turistički radnici zadržati cene

Nemačke firme ponovo najavljuju poskupljenja

BiznisEU

29.4.2024 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačke firme ponovo najavljuju poskupljenja Nemačke firme ponovo najavljuju poskupljenja
Planovi nemačkih preduzeća ukazuju na zastoj u povlačenju inflacije. Mesečni indeks cenovnih očekivanja instituta Ifo u aprilu je blago porastao za 0,8, na 15,1... Nemačke firme ponovo najavljuju poskupljenja

Planovi nemačkih preduzeća ukazuju na zastoj u povlačenju inflacije. Mesečni indeks cenovnih očekivanja instituta Ifo u aprilu je blago porastao za 0,8, na 15,1 poen.

„U narednim mesecima inflacija po svoj prilici neće dodatno opadati i zadržaće se na nešto više od dva odsto“, rekao je stručnjak Ifo Saša Merle (Sascha Möhrle).

Ifo je prema tome nešto uzdržaniji nego što je bio još pre mesec dana, kada su cenovna očekivanja preduzetnika bila najniža od 2021. godine, prenosi agencija DPA.

U delatostima bliskim ličnoj potrošnji cenovna očekivanja su porasla za 1,2 poena na 25,8 poena. To upućuje na verovatna poskupljenja pre svega u gastronomiji i maloprodaji.

Međutim, kada je reč o hrani znatno manji procenat preduzeća planira poskupljenja. Slična je situacija i sa hotelijerima i turističkim agencijama.

Indeks očekivanih cena se dobija tako što se od udela preduzeća koja planiraju poskupljenja, oduzme postotak onih koja nameravaju da smanje cene svojih proizvoda i usluga. Vrednosti iznad nule pokazuju da preteže broj preduzeća koja planiraju poskupljenja. Teoretski su zamislive vrednosti od minus 100 do plus 100. U istraživanju se same cene ne preciziraju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...