šire se protesti po zemlji

Nemačke mašinovođe u trećem štrajku od novembra

EUU fokusu

10.1.2024 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Nemačke mašinovođe u trećem štrajku od novembra Nemačke mašinovođe u trećem štrajku od novembra
Nemačke mašinovođe su u sredu stupile u treći i najduži štrajk od kako su početkom novembra sa nacionalnom železnicom Deutsche Bahn (DB) otvorile spor... Nemačke mašinovođe u trećem štrajku od novembra

Nemačke mašinovođe su u sredu stupile u treći i najduži štrajk od kako su početkom novembra sa nacionalnom železnicom Deutsche Bahn (DB) otvorile spor oko plata.

Obustava je počela u dva sata ujutro u putničkom, odnosno u utotak u 18 sati u teretnom saobraćaju, i trajaće do petka u 18 sati, saopštio je DB. Na snagu je stupio vanredni vozni red, bez oko 80 redovnih polazaka, prenosi DPA.

DB prethodnog dana nije uspeo da u hitnom postupku pred radnim sudom u Hamburgu spreči štrajk, a sindikat mašinovođa GDL nije odgovorio na apel od utorka uveče da odustane od štrajka i vrati se pregovorima.

Železnica je građane, kao i u prethodna dva navrata u prethodna dva meseca, pozvala da prilagode planove putovanja, uz primedbu da će zastoji potrajati duže od štrajka jer će vozovi tek tada krenuti ka destinacijama za polazak.

Međutim, štrajk se poklopio sa protestom poljoprivrednika protiv vladinog plana da ukine neke subvencije. Poljoprivrednici su akciju koja uključuje blokadu i usporavanje drumskog i gradskog saobraćaja počeli u ponedeljak i nastaviće je svakodnevno do 15. januara.

Prethodna dva štrajka mašinovođa su trajala po 24 sata, a trenutni prekid na 64 sata članstvo sindikata je odobrilo glasanjem prošlog meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...