Blokada saobraćaja na glavnim putevima u zemlji

Nastavlja se veliki štrajk poljoprivrednika u Nemačkoj zbog smanjenja subvencija

EUVesti

9.1.2024 10:56 Autor: Vladimir Jokanović 5

Nastavlja se veliki štrajk poljoprivrednika u Nemačkoj zbog smanjenja subvencija Nastavlja se veliki štrajk poljoprivrednika u Nemačkoj zbog smanjenja subvencija
Poljoprivrednici u Nemačkoj blokiraju puteve u znak protesta protiv smanjenja subvencija, a u ponedeljak je više od 500 traktora i kamiona bilo parkirano ispred... Nastavlja se veliki štrajk poljoprivrednika u Nemačkoj zbog smanjenja subvencija

Poljoprivrednici u Nemačkoj blokiraju puteve u znak protesta protiv smanjenja subvencija, a u ponedeljak je više od 500 traktora i kamiona bilo parkirano ispred berlinske Brandenburške kapije. Blokade su prijavljene i u Baden-Virtembergu, Severnoj Rajni-Vestfaliji, Saksoniji i Bavarskoj.

Reagujući na blokade, nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) upozorila je da će sprečavanje ljudi da idu na posao, u školu i kod lekara „negodovanje i bes“, prenosi BBC.

Udruženje farmera DBV pozvalo je vladu da odustane od svojih planova za smanjenje subvencija poljoprivrednicima. „U suprotnom je ugroženo snabdevanje visokokvalitetnom hranom“, upozorio je DBV.

Smanjenje subvencija osmišljeno je da se reši budžetska kriza nakon što je sud doneo odluku da je vladin budžet za 2024. godinu nezakonit, ali je to bio povod za pokretanje štrajka poljoprivrednika kojima su se priključili kamiondžije i železničari, zbog visokih putarina i niskih plata.

Vicekancelar Robert Habek (Robert Habeck) izjavio je da su protest preuzele ekstremne desničarske snage i pozvao je na zaštitu demokratije. Poljoprivrednici koji planiraju da protestuju nedelju dana žele da potpuno parališu saobraćaj. Na putevima širom Nemačke su hiljade traktora i kamiona, a demonstranti navode da je reč o najvećem štrajku u istoriji Nemačke.

U fabrici Volkswagena u Emdenu u ponedeljak je obustavljen rad zbog protesta poljoprivrednika, saopštila je kompanija. Očekuje se da će proizvodnja električnih automobila biće ponovo pokrenuta iduće nedelje. Poljoprivrednici su najavili blokade glavnih saobraćajnica i logističkih ruta do sledećeg ponedeljka. Prema navodina Deutsche Welle, saobraćaj će biti poremećen u celoj zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...