državna blagajna možda pred novim troškovima

Može li Bundestag da zaključi sporni budžet?

EUU fokusu

21.11.2023 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Može li Bundestag da zaključi sporni budžet? Može li Bundestag da zaključi sporni budžet?
Stručnjak za pravo Hening Tape (Henning Tappe) ocenio je da nemački budžet za 2024. može biti usvojen uz male izmene, uprkos odluci ustavnog suda... Može li Bundestag da zaključi sporni budžet?

Stručnjak za pravo Hening Tape (Henning Tappe) ocenio je da nemački budžet za 2024. može biti usvojen uz male izmene, uprkos odluci ustavnog suda da je vladina prenamena više desetina milijardi evra bila neustavna.

Ako Bundestag odluči protiv prenošenja projekata iz fonda za zaštitu klime na iduću godinu, biće nužne samo redakcijske izmene sadašnjeg teksta nacrta, rekao je pred budžetskim odborom Bundestaga stručnjak kojeg su angažovali Zeleni, stranka iz vladajuće koalicije.

Takva odluka je, prema njegovoj oceni, moguća ako fondovi za klimatske promene i energetsku tranziciju raspolažu još nekim sredstvima koja nisu obuhvaćena odlukom suda u Karlsrueu.

Ustavni sud je presudio da je vlada prošle godine nezakonito prebacila novac koji je 2021. podigla iz kredita za finansiranje pandemijskih subvencija u fond za klimatsku tranziciju. Prema presudi, prekršila je ustav kada je 60 milijardi evra naredne godine prebacila u drugi, dugoročni fond.

Svojim tumačenjem, Tape se protivrečio ekspertu opozicionih demohrišćana, Hanu Kubeu (Hanno Kube) sa Univerziteta Hajdelberg.

Kube je ocenio ne samo da budžet za 2024. još ne sme biti zaključen, nego da je i za godinu na izmaku neophodna revizija budžeta jer se presuda tiče i fonda za stabilizaciju privrede, odnosno subvencija potrošačima za energiju.

„Dakle, sve u svemu, potrebno je još jedno ‘rubljenje’ državne blagajne“, rekao je Kube pred odborom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...