Ključni razlog je nedostatak potražnje ili porudžbina

Raste broj nemačkih kompanija koje smatraju da su na rubu propasti

EU

21.11.2023 14:47 Autor: Milica Rilak 4

Raste broj nemačkih kompanija koje smatraju da su na rubu propasti Raste broj nemačkih kompanija koje smatraju da su na rubu propasti
Trenutno 6,8 odsto nemačkih kompanija smatra da im je ugrožen ekonomski opstanak, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta IFO. U prethodnom istraživanju, sprovedenom u januaru... Raste broj nemačkih kompanija koje smatraju da su na rubu propasti

Trenutno 6,8 odsto nemačkih kompanija smatra da im je ugrožen ekonomski opstanak, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta IFO.

U prethodnom istraživanju, sprovedenom u januaru ove godine, udeo preduzeća koja su smatrala da su na rubu propasti iznosio je 4,8 odsto.

„Aktuelna faza slabosti u nemačkoj ekonomiji dovodi do sve većeg broja nelikvidnosti preduzeća, ali nema naznaka da će to prerasti u veći talas“, ocenio je Klaus Volrabe (Wohlrabe), šef istraživanja u IFO-u.

Udeo kompanija koje smatraju da im je ugrožen ekonomski opstanak je u sektoru građevinarstva porastao sa januarskih 5,1 odsto na aktuelnih 8,9 odsto.

„Radi se o najvećem udelu zabeleženom u tom sektoru od kada je pitanje (o osećaju ugroženosti) prvi put uključeno u istraživanje IFO, u junu 2020. godine. Stanogradnja doživljava ozbiljnu krizu, što stvara probleme nekim građevinskim kompanijama“, rekao je Volrabe.

Zabrinutost se naročito često beleži među transportnim i logističkim kompanijama (14 odsto), agencijama za zapošljavanje (13,9 odsto) i energetski intenzivnom hemijskom industrijom (12,5 odsto).

Maloprodavci su, kako ističu iz IFO, takođe posebno pogođeni, sa 10,3 odsto kompanija koje su izjavile da osećaju da im je ugrožen ekonomski opstanak, što je rast u odnosu na januarskih 8,3 odsto.

„Mnogi trgovci na malo i dalje posluju otežano zbog toga što se potrošači teško odlučuju da troše“, objasnio je Volrabe.

Oko 35 odsto kompanija koje su ocenile da je njihov opstanak ugrožen kao osnovni razlog je navelo nedostatak potražnje ili porudžbina, dok su potom navele i teško ekonomsko okruženje (27 procenata), inflaciju (24 procenta) i trenutnu političku situaciju (14 procenata), saopštio je IFO.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...