MMF odobrio program finansijske podrške vredan osam milijardi dolara

Egipat pooštrava monetarnu politiku, centralna banka prekoračila davanja

BankeNovacSvet

27.4.2024 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Egipat pooštrava monetarnu politiku, centralna banka prekoračila davanja Egipat pooštrava monetarnu politiku, centralna banka prekoračila davanja
Egipatska vlada se obavezala da će rešiti gubitke nastale zbog prekoračenja zacrtanih davanja pozajmica centralne banke, pre svega za aktivnosti vanbudžetskog javnog sektora, saopštio... Egipat pooštrava monetarnu politiku, centralna banka prekoračila davanja

Egipatska vlada se obavezala da će rešiti gubitke nastale zbog prekoračenja zacrtanih davanja pozajmica centralne banke, pre svega za aktivnosti vanbudžetskog javnog sektora, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF ističe da je afrička zemlja već počela da pooštrava monetarnu politiku, kao i da u tom cilju prelazi na režim fleksibilnog deviznog kursa i liberalizovani sistem razmene, preneo je Reuters.

Agencija KAMPAS napominje da su povećane i cene goriva kako bi bilo nadoknađeni pomenuti deficiti, koji su nastajali počev od decembra 2022. Odbor MMF-a 29. marta odobrio je program finansijske podrške Egiptu vredan osam milijardi dolara. Ministar finansija Egipta Mohamed Mait ranije je istakao da će inostrana podrška egipatskoj ekonomiji, koja se nalazi u krizi, biti podeljena u nekoliko tranši, prenosi Politika, pozivajući se na Bloomberg.

„U iznos od 20 milijardi dolara ulazi prošireni kredit MMF-a od osam milijardi dolara i još 1,2 milijarde dolara iz Fonda za otpornost i održivost te međunarodne institucije”, rekao je Mait. Egipatski ministar je dodao da će ostatak novca doći od Svetske banke, Evropske unije, Japana i Velike Britanije.

Godišnja stopa inflacije u Egiptu usporila je u martu na 33,3 odsto u odnosu na 35,7 odsto u februaru, objavila je egipatska agencija za statistiku. Na mesečnom nivou cene su porasle za 1,0 odsto u martu, u odnosu na 11,4 odsto u februaru.

Tagovi
MMF NOVAC SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.