Finansiranje zaduživanja zahvaljujući sporazumu sa MMF

Egiptu potrebno 16 milijardi dolara u naredne četiri godine

Novac

10.11.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Egiptu potrebno 16 milijardi dolara u naredne četiri godine Egiptu potrebno 16 milijardi dolara u naredne četiri godine
Egiptu će biti potrebno 16 milijardi dolara spoljnog finansiranja u naredne četiri godine, a ministar finansija Muhamed Mait rekao je da veruje da će... Egiptu potrebno 16 milijardi dolara u naredne četiri godine

Egiptu će biti potrebno 16 milijardi dolara spoljnog finansiranja u naredne četiri godine, a ministar finansija Muhamed Mait rekao je da veruje da će biti obezbeđeno dovoljno novca za pokrivanje potreba zahvaljujući sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vrednim tri milijarde dolara, a koji je sklopljen na 46 meseci.

Mait je tokom samita COP27 u Šarm el Šeiku rekao da su se investitori već obratili ministarstvu za privatno plasiranje islamskih obveznica, što je opcija koju sada razmatra, preneo je Bloomberg.

„Sa teškim okolnostima na međunarodnom tržištu borimo se diversifikacijom naših izvora finansiranja, a potencijal vidimo na kineskom i japanskom tržištu, kao i na tržištu Sukuka obveznica, i radimo na izdavanju održivih obveznica“, rekao je Mait.

Upitan da li ministarstvo planira da poveća prinose na trezorske zapise i obveznice kako bi privuklo investitore, Mait je rekao da će to biti prepušteno ponudi i potražnji na tržištu, u okviru troškova servisiranja duga predviđenim egipatskim Zakonom o budžetu.

Egipat je, kako podseća Bloomberg, jedna od najzaduženijih zemalja Bliskog istoka, a za cilj ima smanjenje udela javnog duga u BDP na 70,4 odsto na kraju 2027. godine, dok je prošle godine taj udeo iznosio 85,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...