Završeni zvanični razgovori Misije Fonda i delegacije Republike Srbije

Predložen novi stendbaj aranžman sa MMF-om

Vesti

2.11.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predložen novi stendbaj aranžman sa MMF-om Predložen novi stendbaj aranžman sa MMF-om
Sastankom u Narodnoj banci Srbije završeni su zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda sa delegacijom Republike Srbije. Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja... Predložen novi stendbaj aranžman sa MMF-om

Sastankom u Narodnoj banci Srbije završeni su zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda sa delegacijom Republike Srbije. Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanog savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) iz juna 2021. godine.

Istovremeno, razmatrano je i zaključivanje novog stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (Stand-by Arrangement – SBA), čiji je fokus na nastavku vođenja odgovorne ekonomske politike, uz dodatnu podršku finansijskoj stabilnosti u periodu vanrednih svetskih okolnosti i preplitanja nekoliko kriza, saopšteno je iz kabineta guvernera Narodne banke Srbije (NBS). 

„Predloženi stendbaj aranžman predstavlja podršku finansiranju u uslovima izazova u svetskom ekonomskom okruženju, makroekonomskim politikama i naporima vlasti pri sprovođenju strukturnih reformi, sa fokusom na sektor energetike. Stendbaj aranžman će zameniti postojeći Instrument za koordinaciju politike i nadovezaće se na reformsku agendu Instrumenta, uz uvažavanje tekućih izazova“, ističe se u saopštenju.

Tokom dvonedeljnih razgovora razmatrana su aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije, na osnovu čega je misija pozitivno ocenila sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa i pohvalila kontinuitet dobrih ekonomskih politika. 

Ocenjeno je i da je upravo zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike i sveobuhvatnom paketu monetarnih i fiskalnih mera Srbija uspešno očuvala makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost i u periodu pojačanih izazova. Pohvaljena je i blagovremena priprema srpskih vlasti za dalje potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja, navode iz NBS. 

Konstatovano je da je srpska privreda zabeležila snažan oporavak od pandemije, ali da se svi sada suočavamo sa negativnim efektima nepovoljnih kretanja na svetskom i regionalnom nivou, koji utiču na niži globalni rast, time i na smanjenu eksternu tražnju za srpskim izvozom iz zemalja EU koji su naši najveći spoljnotrgovinski partneri, kao i na visoke cene energenata i poremećaje u lancima snabdevanja. 

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

„Ipak, srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova, koji uključuju i adekvatne devizne rezerve, umeren nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem, uz najniže učešće problematičnih kredita do sada, kao i dokazanu sposobnost proaktivnog reagovanja na razne udare iz međunarodnog okruženja„, ističe se u saopštenju.

Posebno je konstatovano i da je očuvana finansijska stabilnost, kao i stabilnost deviznog kursa, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju. 

„Važan stub odbrane stabilnosti jesu visoke devizne rezerve, kojima pažljivo upravljamo, kao i očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru, i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi“, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o aktuelnim makroekonomskim kretanjima u Srbiji, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da NBS dodatno povećava devizne rezerve, koje su u septembru iznosile 16,5 milijardi evra, da se nastavlja rast zapošljavanja i zarada u privatnom sektoru, da je priliv stranih direktnih investicija premašio nivo koji je dostigao u istom periodu prošle godine, kao i da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u avgustu iznosilo 3,19 odsto, odnosno skoro jedan procentni poen ispod nivoa pre pandemije. 

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je i da je, u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka koji su mahom uzrokovani cenama hrane i globalnim cenama energenata, reakcija monetarnom politikom odgovarajuća.

„Obuzdavanje inflacije jeste prioritet broj jedan za nosioce politika širom sveta, ali je važno da se odredi i prava mera reakcije. U Srbiji to radimo postepenim, ali kontinuiranim zaoštravanjem monetarnih uslova, koje smo započeli u oktobru prošle godine. Kroz postepen pristup uvažava se činjenica da inflatorni pritisci dolaze od faktora sa strane ponude i istovremeno se vodi računa i o rastu privredne aktivnosti“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Prema oceni Međunarodnog monetarnog fonda, dalja kombinacija makroekonomskih mera trebalo bi da bude takva da obezbedi smanjenje inflacije i podrži stabilnost deviznog kursa. Važno je da fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku, ali i da se u budžetu zadrži visok nivo kapitalnih rashoda kako bi se rešile znatne infrastrukturne potrebe Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...