investitore ohrabrile optimistične poruke američke ministarke finansija

Cene nafte porasle prema 90 dolara

SrbijaVesti

27.4.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Cene nafte porasle prema 90 dolara Cene nafte porasle prema 90 dolara
Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru su se kretale naviše, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 83,85 dolara,... Cene nafte porasle prema 90 dolara

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru su se kretale naviše, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 83,85 dolara, a Brent nafta 89,50 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Dan ranije, u petak, cene nafte su porasle na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministarke finansija o ekonomskom rastu i inflaciji.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podneva bila viša 60 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 89,61 dolara. U četvrtak je zaključila trgovinu u plusu 99 centi.

I na američkom tržištu barel je poskupeo 60 centi, na 84,23 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 76 centi, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovce je u četvrtak zabrinulo blago usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromesečju, ali raspoloženje se popravilo nakon što je ministrarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila da je rast verovatno bio snažniji nego što brojke sugerišu.

Privreda je po prvoj proceni ministarstva trgovine porasla tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nešto slabije nego na kraju prošle godine. Tromesečno poređenje pokazuje upola slabiji rast nego u poslednja tri prošlogodišnja meseca.

Pokazatelj inflacije koji centralna banka pažljivo prati pokazao je gotovo dvostruko snažniji rast cena nego u četvrtom tromesečju, kada se izuzmu hrana i energija.

“Ministarstvo bi moglo podići procenu ekonomskog rasta kada dobije više podataka”, rekla je Jelen, a inflacija će se spustiti na normalniji nivo.

Podršku cenama pružila je u petak i zabrinutost za snabdevanje, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvestila da je cena barela korpe nafte njenih članica u četvrtak bila gotovo nepromenjena i iznosila je 88,39 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...