na digitalnom samitu u jeni više od hiljadu učesnika

Nemačka želi primerenu regulativu veštačke inteligencije

EUHi-techU fokusu

20.11.2023 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka želi primerenu regulativu veštačke inteligencije Nemačka želi primerenu regulativu veštačke inteligencije
Nemačka ne želi da Evropska unija preteranom regulativom prikoči razvoj veštačke inteligencije (AI), izjavio je ministar privrede najveće ekonomije u evrozoni, Robert Habek (Robert... Nemačka želi primerenu regulativu veštačke inteligencije

Nemačka ne želi da Evropska unija preteranom regulativom prikoči razvoj veštačke inteligencije (AI), izjavio je ministar privrede najveće ekonomije u evrozoni, Robert Habek (Robert Habeck).

„Sada je najvažnije da u Evropi dogovorimo razumnu regulativu AI,“ rekao je ministar u jednom podkastu udruženja Bitkom, pred vladinu konferenciju o digitalizaciji u Jeni. „Pritom, možemo mnogo toga dobro da uradimo, ali isto i pogrešnog.“

Nemačka vlada planira da zajedno sa Italijom i Francuskom objavi predloge i poziciju po pitanju AI. Tri vlade se slažu da je AI potrebno regulisati, ali da zakon ne treba da sputava tehnologiju. „Delovanje zasnovano na proceni rizika je neophodno i treba istovremeno da čuva bezbednost i razvoj,“ navodi se u dokumentu.

„Uz preteranu regulativu možemo imati najbolje saobraćajne propise, ali nećemo imati saobraćaj na ulicama. To ne sme da se desi,“ rekao je Habek.

Uz primereno regulisanje AI, nemačka vlada se snažno zalaže za otvaranje vrata privatnim investicijama u razvoj digitalne tehnologije.

Nemačka u oblasti suzbijanja rizika „mora da pokrene ispravan talas,“ tako da preduzeća sama pronađu investicije ili da mogu da se obrate firmama koja se time bave, rekao je Habek.

U raspravi o tokovima digitalne transformacije na vladinom digitalnom samitu u Jeni učestvovaće više od 1.000 predstavnika države, privrede, nauke i civilnog društva. Upotreba AI za efikasniju i korisnički orijentisanu administraciju je među glavnim temama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...