Altman smenjen uprkos želji najvećih ulagača

U OpenAI-u sukob oko direktorskih pozicija

BiznisSvet

20.11.2023 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U OpenAI-u sukob oko direktorskih pozicija U OpenAI-u sukob oko direktorskih pozicija
U petak je upravni odbor neprofitne organizacije koja upravlja OpenAI-jem smenila izvršnog direktora Sema Altmana (Sam Altman), a poziciju je istog dana napustio i... U OpenAI-u sukob oko direktorskih pozicija

U petak je upravni odbor neprofitne organizacije koja upravlja OpenAI-jem smenila izvršnog direktora Sema Altmana (Sam Altman), a poziciju je istog dana napustio i njegov saveznik i predsednik u kompaniji Greg Brokman (Greg Brockman).

Bord direktora je „zaključio da Altman nije bio dosledan u svojoj komunikaciji s upravom, ometajući njenu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti“. Interni dopis osoblju OpenAI-ja, o kojem je prvo izvestio Axios, kasnije je ukazao da ovaj potez nije bio „odgovor na neki prekršaj“, ali je ponuđeno malo dodatnih objašnjenja, piše Reuters.

Međutim, u novom razvoju događaja, pošto su po Altmanovoj smeni, otkaze u znak podrške dali Brokman i još nekoliko važnih funkcionera u kompaniji, dosadašnja tehnička direktorka i aktuelna glavna direktorka u poslednja tri dana Mira Murati izjavila je da će pokušati “ponovo da angažuje Altmana i Brokmana” na novim pozicijama u kompaniji, piše Bloomberg.

Pritom, zapadni mediji izveštavaju da OpenAI takođe traži novog izvršnog direktora da nasledi Altmana, tako da se na Murati ne računa kao na dugoročno rešenje na toj poziciji. Odabir drugog izvršnog direktora predstavljao bi oštri ukor investitorima, predvođenim kompanijama Microsoft i Thrive Capital, jer su oni prethodno pozvali odbor da se povuče i vrati Altmana na raniju funkciju.  

Članovi odbora OpenAI-a sa sedištem u San Francisku obratili su se najmanje dvojici istaknutih rukovodilaca u tehnološkoj industriji u nadi da će jedan od njih preuzeti tu ulogu, rekli su insajderi za Bloomberg.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...