Berlin podržava kompaniju koja je ključna za energetsku tranziciju

Nemačka daje garancije od 7,5 milijardi evra za Siemens Energy

EUInvesticijeNovac

15.11.2023 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka daje garancije od 7,5 milijardi evra za Siemens Energy Nemačka daje garancije od 7,5 milijardi evra za Siemens Energy
Nemačka vlada saopštila je da je odlučila da podrži Siemens Energy garancijama u vrednosti od 7,5 milijardi evra kao deo dogovora sa drugima zainteresovanim... Nemačka daje garancije od 7,5 milijardi evra za Siemens Energy

Nemačka vlada saopštila je da je odlučila da podrži Siemens Energy garancijama u vrednosti od 7,5 milijardi evra kao deo dogovora sa drugima zainteresovanim stranama kako bi pomogla ovoj problematičnoj energetskoj kompaniji da ispuni svoje ciljeve.

Produbljivanje problema u jedinici vetroturbina kompanije Siemens Gamesa i naknadni potez S&P da smanji dugoročni kreditni rejting kompanije na BBB – tokom leta učinili su da joj banke sve nevoljnije daju garancije, prenosi Reuters.

Siemens Energy obelodanio je u oktobru da razgovara sa vladom, bankama i bivšom maticom Siemens AG o garancijama za projekte i garancijama koje su potrebne da bi se zaštitila knjiga narudžbina kompanije vredna 109 milijardi evra.

Prema rečima nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka (Robert Habeck) kompanija, koja je inače zdrava i ima pune knjige porudžbina, zapala je u neizvesnu situaciju zbog preuzimanja španske firme Gamesa i neispravnih vetroturbina.

Odluka Berlina da podrži kompaniju odražava stav države prema preduzeću Siemens Energy kao proizvođaču vitalne opreme za prelazak Nemačke sa fosilnih na čista goriva. Garancije su deo paketa od ukupno 15 milijardi evra, ugovorenog sa privatnim bankama i drugim zainteresovanim stranama.

Od privatnih banaka očekivalo se da daju garancije za Siemens Energy u vrednosti od 12 milijardi evra, dok će kompanija tražiti još tri milijarde iz drugih izvora. Garancije od tri milijarde evra verovatno će doći od Danske i Španije, gde Siemens Energy ima značajno prisustvo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...