problemi u sektoru poslovanja vetroturbina

Siemens Energy pregovora sa nemačkom vladom o 16 milijardi evra državnih garancija

EUFirme u fokusuU fokusu

26.10.2023 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Siemens Energy pregovora sa nemačkom vladom o 16 milijardi evra državnih garancija Siemens Energy pregovora sa nemačkom vladom o 16 milijardi evra državnih garancija
Kompanija Siemens Energy AG je u pregovorima sa nemačkom vladom o obezbeđivanju čak 16 milijardi evra (16,9 milijardi dolara) državnih garancija, jer se problemi... Siemens Energy pregovora sa nemačkom vladom o 16 milijardi evra državnih garancija

Kompanija Siemens Energy AG je u pregovorima sa nemačkom vladom o obezbeđivanju čak 16 milijardi evra (16,9 milijardi dolara) državnih garancija, jer se problemi u njegovoj vetroturbinskoj jedinici prenose na ostatak poslovanja. Akcije kompanije su pale za 40 odsto.

Kompanija traži pomoć u periodu od dve godine nakon što je glavni akcionar i bivša matična kompanija Siemens AG naznačila da više ne želi da pomogne, prema rečima ljudi upoznatim sa situacijom.

Kompanija je u četvrtak saopštila da razgovara i sa bankama, a vlada je potvrdila razgovore, prenosi Bloomberg.

Siemens Energy su potrebne garancije za dobijanje novih velikih ugovora za izgradnju prenosnih mreža i gasnih turbina. Iako su ti odseci profitabilni, na bilans stanja kompanije utiču gubici iz Games sektora.

Garancije su postale ključne nakon što je kompanija ranije ove godine prognozirala gubitak od 4,5 milijardi evra za fiskalnu 2024, uprkos uveravanjima da je konačno smislila plan za rešavanje problema sa određenim vetroturbinama. S&P je u julu smanjio rejting na BBB- sa stabilnim izgledima za BBB.

Dok kompanija radi na detaljnom pregledu turbinskog sektora, konačni izveštaji tek treba da se donesu.

Akcije Siemens Energiy-ja zabeležile su najveći pad u toku dana otkako je kompanija izdvojena iz Siemensa u septembru 2020. Taj pad je izazvao višestruka zaustavljanja trgovanja i smanjio tržišnu kapitalizaciju proizvođača za oko 3,4 milijarde evra.

Papirna vrednost udela Siemens AG smanjena je za više od 800 miliona evra. Njegove akcije pale su čak 5,9 odsto.

Siemens Energy nema akutne probleme sa likvidnošću, ali bez garancija nije u mogućnosti da obezbedi finansiranje koje mu je potrebno za dugoročne projekte, posebno u sektoru gasa i električne energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...