Najpogođenije delatnosti pravnih i računovodstvenih usluga, transport, arhitektura i inženjering

Raste broj nemačkih firmi kojima nedostaju kvalifikovani radnici

EUVesti

16.8.2023 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raste broj nemačkih firmi kojima nedostaju kvalifikovani radnici Raste broj nemačkih firmi kojima nedostaju kvalifikovani radnici
Sve više nemačkih kompanija nema dovoljno kvalifikovanih radnika, pokazalo je najnovije istraživanje nemačkog instituta Ifo, koje je obuhvatilo oko 9.000 kompanija širom Nemačke. Prema... Raste broj nemačkih firmi kojima nedostaju kvalifikovani radnici

Sve više nemačkih kompanija nema dovoljno kvalifikovanih radnika, pokazalo je najnovije istraživanje nemačkog instituta Ifo, koje je obuhvatilo oko 9.000 kompanija širom Nemačke.

Prema istraživanju, 43,1 odsto firmi je prijavilo manjak kvalifikovanih radnika u julu, u odnosu na 42,2 odsto u aprilu ove godine, saopštio je Ifo.

„Uprkos usporavanju ekonomske aktivnosti, mnoge kompanije i dalje očajnički traže odgovarajuće zaposlene“, ocenio je stručnjak Ifo Stefan Sauer u pisanoj izjavi.

Posebno je pogođen uslužni sektor. U pravnim i računovodstvenim uslugama 75,3 odsto preduzeća ne pronalazi potrebne kandidate. Oko dve trećine kompanija u oblasti transporta, arhitekture i inženjeringa izveštava o nedostatku kvalifikovanih radnika – što je novi maksimum za ove industrije.

Među proizvođačima IT opreme, pogođeno je 43,1 odsto anketiranih kompanija. Za proizvođače mašina i opreme ova cifra iznosi 40,9 odsto. U sektoru proizvodnje zabeleženo je blago smanjenje broja kompanija sa manjkom odgovarajućih kadrova na 34,6 odsto. U trgovini i građevinarstvu, nešto manje od jedne trećine preduzeća žali se na nedostatak kvalifikovanih radnika.

Ifo je u saopštenju podsetio da ovogodišnjih 43,1 odsto nije i najviši udeo ispitanih firmi koje su se u njihovom istraživanju požalile na nedostatak kvalifikovane radne snage.

„Najviše nemačkih kompanija, njih 49,7 odsto, ukazalo je na nedostatak kvalifikovanih radnika u julu 2022. godine“, naveo je Ifo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...