Trgovina više nije pokretač najsnažnije ekonomije u EU

Nemački izvoz neočekivano smanjen u maju

EUU fokusu

4.7.2023 16:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački izvoz neočekivano smanjen u maju Nemački izvoz neočekivano smanjen u maju
Nemački izvoz je neočekivano pao u maju, pošto je i izvoz u SAD i Rusiju zabeležio snažan pad. Nemački izvoz smanjen je za 0,1... Nemački izvoz neočekivano smanjen u maju

Nemački izvoz je neočekivano pao u maju, pošto je i izvoz u SAD i Rusiju zabeležio snažan pad.

Nemački izvoz smanjen je za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazali su podaci savezne službe za statistiku. Anketa agencije Reuters predviđala je povećanje od 0,3 odsto na mesečnom nivou.

„Trgovina više nije snažan pokretač rasta nemačke privrede kao što je nekada bila, već pre kočnica“, rekao je Karsten Brzecki (Carsten Brzeski), globalni šef makro sektora u ING-u.

Trenja u lancu snabdevanja, sve podeljenija globalna ekonomija, kao i uzdizanje Kine u tehnološkom smislu, jer je sve više u mogućnosti da proizvodi robu koju je ranije kupovala od Nemačke, sve su to faktori koji utiču na nemački izvoz, rekao je Brzecki, a prenosi Reuters.

Izvoz u zemlje Evropske unije pao je 1,5 odsto u odnosu na mesec, dok je izvoz u SAD pao za 3,6 odsto, a izvoz u Rusiju za 7,4 odsto, saopštila je kancelarija.

„Posebno su značajni impulsi slabljenja iz SAD”, rekao je Aleksandar Kruger (Alexander Krueger) glavni ekonomista u privatnoj banci Hauck and Aufhäuser. „Kako stvari stoje, izvozni sektor će zabeležiti još jedan kvartalni pad izvoza”, rekao je Kruger.

Podaci pokazuju da je uvoz porastao 1,7 odsto u odnosu na isti mesec.

Spoljnotrgovinski bilans je u maju pokazao suficit od 14,4 milijarde evra (21,1 milijardu dolara), u odnosu na 16,5 milijardi evra u prethodnom mesecu.

Tendencije u  nemačkoj izvoznoj industriji primetno su se pogoršale u junu, pokazalo je istraživanje Instituta Ifo prošle nedelje.

„Pored slabe potražnje na nemačkom domaćem tržištu, sada vidimo i manje porudžbina iz inostranstva“, rekao je Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe), šef istraživanja u Institutu Ifo. On je dodao da je ovo loša vest za nemačku izvoznu ekonomiju.

„Ovo još jednom pojačava sumnju da se ekonomski oporavak za sada neće materijalizovati“, rekao je Tomas Gitcel (Thomas Gitzel), glavni ekonomista VP banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...