Smanjena poseta i rast cena energenata, a subvencije kasne

Nemački muzeji se suočavaju sa enormno uvećanim troškovima

EUKulturaLifestyle

1.12.2022 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački muzeji se suočavaju sa enormno uvećanim troškovima Nemački muzeji se suočavaju sa enormno uvećanim troškovima
Nemački muzeji računaju da će dogodine imati enormno uvećane troškove zbog poskupelih energenata. Nacionalno udruženje to povećanje procenjuje na najmanje 100 miliona evra u... Nemački muzeji se suočavaju sa enormno uvećanim troškovima

Nemački muzeji računaju da će dogodine imati enormno uvećane troškove zbog poskupelih energenata. Nacionalno udruženje to povećanje procenjuje na najmanje 100 miliona evra u 2023. godini.

„Posle gubitaka prihoda zbog pandemije, mnogi muzeji takve rashode neće moći sami da pokriju,“ saopštilo je udruženje nemačkih muzeja, prenosi DPA.

Pojedinačno, veći muzeji moraju da računaju na izdatke uvećane za barem 200.000 evra, rekla je jedna predstavnica udruženja. „Takvi troškovi moraju biti amortizovani,“ dodala je.

Pritom, muzeji uveliko rade na ispunjenju preporuke savezne vlade da potrošnju energije smanje za petinu.

Poverenica savezne vlade za kulturu Klaudija Rot (Claudia Roth) je u oktobru najavila pomoć ustanovama kulture za izlazak na kraj sa naduvanim troškovima.

Subvencije, međutim, još nisu dostupne, rekla portparolka udruženja, uz primedbu da savezna vlada paket rasterećenja treba da postavi za jednostavan i debirokratizovan pristup novcu.

  • Dea

    4.12.2022 #1 Author

    Boze,ima li i jedan ogranak koji ne ispasta zbog pandemije a sada i ove situacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...