radno iskustvo biće glavni parametar odobravanja ulaska u zemlju

Nemačka otvara vrata stranim radnicima

AnalizaEUU fokusuVesti

30.11.2022 18:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Nemačka otvara vrata stranim radnicima Nemačka otvara vrata stranim radnicima
Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom brojne generacije bejbi-bumera u penziju uskoro dodatno zaoštriti.... Nemačka otvara vrata stranim radnicima

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom brojne generacije bejbi-bumera u penziju uskoro dodatno zaoštriti. Vlada je u sredu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz država izvan Evropske unije.

Prema okvirnom nacrtu, stranci više neće biti ograničeni radom samo u struci, pa će, na primer, mehaničar moći da se zaposli kao magacioner ili policajac kao kelner.

Pri razmatranju zahteva za radnu vizu, na težini će dobiti iskustvo. Plan uključuje i inovativni sistem bodovanja radnika iz trećih zemalja, uključujući i države Zapadnog Balkana.

Ministri su se dogovorili oko osnovnih načela, da „kriterijumi mogu biti kvalifikacije, znanje jezika, radno iskustvo, rodbinske veze sa Nemačkom i starost.“

Pitanje bodovanja „maglovitih kategorija“ poznavanje jezika i rodbinske veze tek dolazi na dnevni red rasprave u trostranoj koaliciji kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz).

Po svemu sudeći, službe za strance će povoljnije odmeravati sposobnost integracije uz prethodne boravke u Nemačkoj, rad za nemačkog poslodavca, ali i ukoliko kandidat ima rođake u Nemačkoj. Nacrt još ne definiše kakav status ti rođaci treba da imaju, na primer jesu li zaposleni.

Jednostavnije useljenje je deo planirane reforme zakona o azilu i migraciji koju Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) želi da pokrene do kraja godine.

Bundestag u petak treba da glasa o takozvanoj prilici na pravo boravka, odnosno o otvaranju perspektive ostanka dobro integrisanim strancima koji dugo žive u Nemačkoj bez sigurnog statusa.

Počev od 31. oktobra 2022, svako ko je u zemlji živeo barem pet godina i nije počinio krivično delo, trebalo bi da dobije rok od 18 meseci da ispuni uslove za dugoročni boravak – to uključuje poznavanje jezika i sopstvena sredstva za život.

  • Jovana

    30.11.2022 #1 Author

    To se odavno desilo

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.11.2022 #2 Author

    Uslovi su korektni,tek sada ce puno nasih ljudi i iz regiona otici…

    Odgovori

  • Tina

    30.11.2022 #3 Author

    Sada ce jos vise radnika da napusti nasu zemlju

    Odgovori

  • TATJANA

    1.12.2022 #4 Author

    Nije teško ispuniti uslove za dugoročni boravak, za one koji počinju sa radom, brzo prodje pet godina

    Odgovori

  • Dragana

    1.12.2022 #5 Author

    To je aktuelno vec dugo jedino ako su se zakonski uslovi poboljsali…

    Odgovori

  • Emilija

    1.12.2022 #6 Author

    Znatno su bolji uslovi nego ranije

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.12.2022 #7 Author

    Pa da, treba im jeftina radna snaga.

    Odgovori

  • Coka13

    2.12.2022 #8 Author

    Tek sad nećemo imati zdravstvene radnike. Otići će i ono malo što ih je ostalo.

    Odgovori

  • LUKA

    3.12.2022 #9 Author

    Nista novo to vec godinama traje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...